Bloomberg: Удар по Байдън и победа на Путин – Германия няма намерение да наказва Русия чрез затваряне на „Северен поток 2“

1
1047
Парламентарни избори 2021#

Германия няма намерение да затваря газопровода „Северен поток 2“, дори ако Владимир Путин се опита да използва газопровода като геополитическо оръжие, съобщава Bloomberg. Анонимни източници в германското правителство заявиха пред изданието, че вместо това Берлин може да се съсредоточи върху по -широки санкции на ниво Европейски съюз. Този подход може да се нарече потенциална победа за Путин и удар по Белия дом, заключава авторът на статията.

Германия няма намерение да затваря газопровода „Северен поток 2“, ако Владимир Путин се опита да използва газопровода като геополитическо оръжие, независимо от това какво се казва от САЩ, съобщава Bloomberg, позовавайки се на изявления на представители на Берлин, запознати с плановете на правителството.

Вместо да се насочи към директните газови връзки с Русия, правителството може да се съсредоточи върху по -широки санкции на равнището на Европейския съюз, тоест да поеме по -труден път, за да отговори на действията на Кремъл, казаха служители, участвали в затворена дискусия и поискали да останат анонимни.

Както припомня Bloomberg, американският президент Джо Байдън се опита да принуди германците да предприемат тежки ответни мерки, ако руският президент се опита да използва тръбопровода, за да подкопае позициите на Украйна.

Въпреки това, въпреки че канцлерът Ангела Меркел се съгласи да предприеме мерки „на национално ниво“ в рамките на споразумението със САЩ, нежеланието на Берлин да направи решителна стъпка и „да затвори кранчето“ на газопровода, се превръща в потенциална победа за руския президент и удар по Белия дом, подчертава информационният ресурс.

Коментарите на германските представители биха могли да бъдат полезни за критиците на Байдън в Конгреса, които твърдят, че той отстъпва в спора, отбелязва изданието. Републиканците от Сената тази седмица заплашиха, че ще наложат вето на двамата кандидати на Байдън за постове във финансовото министерство, освен ако администрацията не възстанови санкциите, целящи спиране на руско-германския проект.

Председателят на комисията по външни отношения към Сената от Демократическата партия Боб Менендес също заяви миналата седмица, че споразумението не отговаря на изискванията и че „Северен поток 2“ трябва да бъде спрян.

Като се има предвид, че 99% от 1230 -километровия тръбопровод вече е построен, а останалите трябва да бъдат завършени през август, вниманието е насочено към това, което ще се случи веднага щом газът започне да тече през него – дали Путин ще се опита да блокира транзита през Украйна и да я лиши от нейния „икономически спасителен пояс“, пише Bloomberg.

Междувременно подходът на Берлин вероятно ще се съхрани дори след оставката на Ангела Меркел, тъй като подкрепата за руския проект се разпростира върху представители на всички политически сили, с изключение на Зелената партия, прогнозира вестникът.

По време на посещението си във Вашингтон на 15 юли Меркел постави кръст на усилията на САЩ да осигури твърдия ангажимент на Германия да наложи ответни мерки срещу Русия в случай на злонамерени действия. Канцлерът даде ясно да се разбере, че тя предпочита решението на ниво ЕС, което ще изисква съгласието на 27 -те държави -членки.

Съгласно позицията на канцлера, заплахата от санкции от Европа ще бъде ефективно възпиращо средство за Путин. Както изданието припомня, ЕС наложи обширни санкции след присъединяването на Крим към Русия през 2014 г. и по-точечни мерки след отравянето и задържането на опозиционния лидер Алексей Навални. „Това не означава, че сме напълно беззащитни от наша страна“, каза Меркел на пресконференция на 22 юни.

Превод: ЕС

Източник: Поглед инфо

реклама

1 коментар

Comments are closed.