9 ТРИЛИОНА ДОЛАРА: Потенциалният растеж на световните приходи от COVID ваксината

0
1478
Парламентарни избори 2021#

Силното международно сътрудничество в областта на коронавирусните ваксини може да ускори възстановяването на световната икономика и да добави 9 трилиона долара към световните приходи до 2025 г., заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, пише агенция Al Jazeera.

Стана ясно колко ще струва европейската ваксина срещу COVID-19

По време на пресконференция след заседание на управителния комитет на МВФ Георгиева също призова САЩ и Китай да продължат да прилагат силни мерки за икономическо стимулиране, които биха могли да помогнат за глобалното възстановяване.

Тя подчерта необходимостта ваксините да бъдат разпределени равномерно по света в развиващите се страни и богатите нации, за да се повиши доверието в пътуванията, инвестициите, търговията и други дейности.

„Ако можем да постигнем бърз напредък навсякъде, бихме могли да ускорим възстановяването. И можем да добавим почти 9 трилиона долара към глобалните доходи до 2025 г. и това от своя страна би могло да помогне за намаляване на разликата в доходите между по-богатите и по-бедните нации “, каза Георгиева.

„Имаме нужда от силно международно сътрудничество и това е най-спешното днес за разработването и разпространението на ваксини“, каза тя.

Справедливият и достъпен достъп до терапии и ваксини за COVID-19 в световен мащаб ще бъде от ключово значение за избягване на дълготрайни белези върху световната икономика, се казва в изявлението на Международния валутен и финансов комитет на МВФ.

Източник: Евроком

реклама