14 000 души се поклониха пред тялото на Нелсън Мандела

0
2

14 000 души са се поклонили пред тялото на Нелсън Мандела през първия ден за поклонение, съобщават властите в Южна Африка.

Хиляди други чакат на опашка, за да кажат последно сбогом на Мандела. Властите призовават всички опечалени, които не са се наредили на опашка в четвъртък, да се поклонят рано сутринта в петък.

„Оценяваме уважението на хората към Тата Мадиба, но има определени часове за поклонение пред останките на нашия президент“, се казва в правителствено изявление с препратка към името на Нелсън Мандела в неговия клан на езика зулу.

Членове на семейството на покойния президент и висши сановници имаха възможността да се поклонят в сряда сутринта преди тялото на Мандела да бъде транспортирано до правителствена сграда в Претория.

Поклонението за обикновените граждани започна около обяд. Образуваха се дълги опашки като на изборите през 1994г., когато Нелсън Мандела бе избран за президент.

Петък е последният ден за поклонение преди тялото на носителя на Нобелова награда за мир да бъде положено в неделя в родното му село в Куну./АФП

Коментари от Фейсбук