11.09.2001 г.: Най-зловещата масова смърт, излъчвана на живо по телевизията

0
2080

Тъжна годишнина от терористичните атаки в САЩ

Днес се навършват 19 години от терористичните атентати в Съединените щати. Как медиите зад Океана видяха първите секунди на трагедията, която промени света завинаги?

Топлото и слънчево септемврийско утро в Ню Йорк е рутинно за този телевизионен екип, който отразява работата на местната пожарна служба. Денят не предвещава нищо, преди операторът да заснеме тези кадри. По-късно ще се установи, че това са единствените кадри на полет 11 на „American Airlines“, който пръв се забива в Северната кула на Световния търговски център. 

В този момент по FOX има рекламна пауза в предаването Good Day. Почти безпрецедентно за американския телевизионен пазар, рекламите са прекъснати с извънредна новина. 8 минути по-късно американската телевизия започва да показва кадри на горящата сграда, снимани от хеликоптер.

Рекламната пауза е прекъсната и по ABC, където върви Good morning America. Новината е ужасяваща – по първоначална информация има взрив в една от кулите на Световния търговски център. Всички канали на телевизионната мрежа започват да излъчват сигнала от Ню Йорк.

NBC излъчва знаковото сутрешно шоу „Today“. Интервю с автор на книга е прекъснато с извънредната новина, че самолет се е врязал в Северната кула. Първоначално телевизията не може да покаже картина от случващото се, но само след минута всички филиали на телевизионната мрежа вече показват извънредното събитие. 

Най-големият новинарски канал по онова време – CNN, предава бизнес новини, когато програмата рязко сменя своя ракурс с картина от Манхатан. И зрителите остават шокирани. 

От Съединените щати през Европа до Азия и Австралия – за около 15 минути целият свят става свидетел на може би най-зловещата масова смърт, излъчвана на живо по телевизията. Сриващите се пред очите на всички кули-близнаци, горящата сграда на Пентагона и остатъците от разбил се пътнически самолет в полетата край Пенсилвания се превръщат в едни от най-гледаните събития в цялата телевизионна история. 

Българските медии също предават случващото се зад Океана. Някои извънредни ефири продължават повече от 8 часа./КРОСС/ 

Коментари от Фейсбук