11 милиона теста за 10 дни

0
473

Китайският град Ухан изготвя планове за тестване на цялото си население от 11 милиона души за Covid-19, съобщават държавните медии, цитирани от БиБиСи.

Изглежда, че планът е в начален стадий, като всички райони в Ухан са казали да представят подробности как може да се направи тестване в рамките на 10 дни.

Планът е след като Ухан, където за първи път се появи вирусът, регистрира шест нови случая през уикенда. Ухан, който бе под строга блокада в продължение на 11 седмици, започна повторно отваряне на 8 април.

Според доклада на The Paper, цитиращ разпространен вътрешен документ, на всеки район в града е било казано да изготви 10-дневен план за тестване до обяд във вторник.

Всеки окръг е отговорен за изготвянето на собствен план въз основа на числеността на населението им и независимо дали в момента има активно огнище в областта.

В документа, който се описва плана за тестване като „10-дневна битка“, се казва също, че по-възрастните хора и гъсто населените общности трябва да са с приоритет, когато става дума за тестване.

Въпреки това някои висши здравни служители, цитирани от Global Times посочват, че тестването на целия град би било невъзможно и скъпо.

Пен Джийонг, директор на отделението за интензивно лечение на болницата в Джоннан от Университета Ухан, коментира, е вместо това, вероятно тестът ще бъде насочен към медицински работници, уязвими хора и лица, които са имали тесни контакти със заразени.

Друг директор на университета Ухан предполага, че голям процент от населението на Ухан – около 3-5 милиона – вече е тествано и Ухан е възможно да се тестват останалите 6-8 милиона за период от 10 дни.

На китайския сайт за социални медии Weibo хората се питат дали може да се извърши такъв голям брой тестове само за няколко дни. „Невъзможно е да се тестват толкова много хора“, коментира потребител, който се притеснява и колко ще струва.

Друг допълва, че подобни тестове е трябвало да бъдат извършени преди Ухан да отвори отново вратите си за останалата част от Китай.

Китай отчете само един нов случай в понеделник, с което общият брой на случаите е 82 919, а смъртността е 4 633. Стотици асимптоматични случаи се наблюдават от здравните власти на Ухан.

Китай продължава да разхлабва мерките, включително позволява на ученици от горни класове в Пекин да се завърнат в клас, а в Шанхай, Дисниленд отново отваря врати за ограничен брой посетители съобщава АП.

Други мерки включват разрешаване на посещения на повече хора в Забранения град в Пекин, стига първо да направят резервация онлайн, да докажат, че са здрави и да носят маска, докато обикалят комплекса, дом на поколения китайски императори.

Също във вторник Националната здравна комисия заяви, че 115 души продължават да се лекуват и 763 са изолирани и наблюдавани като предполагаеми случаи или след тестване за вируса, без да показват симптоми.

Китай не съобщава за нови загинали от вируса от почти месец.

Коментари от Фейсбук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук