1 млн. каталунци поискаха независимост в Барселона

0
2

Около 1 милион каталунци се събраха в Барселона, за да покажат подкрепата си за независима Каталуния близо година след неуспешния опит за отделяне от Испания, информира АФП.

Облечени с тениски в коралово червено и развявайки флага на Каталуния, морето от протестиращи се събра на митинг на „националния ден“ на Каталуния, на който се отбелязва падането на Барселона в ръцете на лоялни на испанския крал Филип V войски през 1714 г.

От 2012 г. ежегодното събитие, наричано „Диада“, се отбелязва с масова демонстрация с призив за отцепване на Каталуния от Испания.

Снимка 377743

Източник: ЕПА

Но тази година събитието е особено значимо, тъй като изпитва силата след референдума на 1 октомври 2017 г. и едностранното решение на каталунския парламент да обяви независимост на 27 октомври, които на практика не се осъществиха.

Демонстранти се качваха един върху други, за да формират кула от хора, което е каталунска традиция, докато други носиха жълти и черни лозунги „Освободете каталунските политически затворници“.

Градската полиция написа в „Туитър“, че около 1 милион души са взели участие в демонстрацията – подобен брой и на протеста през миналата година.

Снимка 377742

Източник: ЕПА

Организаторите обявиха, че са продали над 200 000 тениски с коралово червено.

В началото демонстрантите събориха символична стена, декорирана със сепаратистки символи – метафора за силата на народа да преодолее препятствията и да постигне независимост.

Снимка 377741

Източник: ЕПА

Каталунският лидер Ким Тора заяви, че мероприятието бележи начало на „масова мобилизация“.

Протести са насрочени и за 1 октомври.

Снимка 377740
news.bg
Коментари от Фейсбук