Шеф на най-голямата фармацевтична компания в Гърция: Мерките срещу неваксинираните са фашистки

Димитрис Янакопулос, председател и главен изпълнителен директор на VIANEX SA, най-голямата фармацевтична компания в Гърция, нарече мерките на гръцкото правителство срещу неваксинираните „фашистки“, предадоха гръцки медии. Янакопулос също е собственик на най-големия дял в баскетболния клуб „Панатинайкос“ и притежава компания за хранителни добавки и натурални продукти за здравето наред с много други дейности.

Гръцкият здравен министър вече обяви, че от септември се премахват безплатните диагностични тестове за коронавирус в държавните институции. Всички неваксинирани граждани ще трябва да правят тест за своя сметка веднъж или два пъти седмично, за да имат право да ходят на работа, в университет, да пътуват със самолет, ферибот, влак или автобус. Диагностичният тест ще струва 10 евро и може да се направи само в частна лаборатория. Кафенета, барове, ресторанти, таверни, клубове, развлекателни центрове ще работят само за ваксинирани и хора, преболедували вируса през последните шест месеца.
 

Представянето на новите мерки премина под мотото „Да защитим здравето си заедно“. Мерките ще бъдат в сила от 13 септември 2021 г. до 31 март 2022 г. „Никога не съм мислил, че правителството ще наложи такива фашистки мерки. Смятам, че това е начин да се сплашат и изнудват хората, за да се ваксинират. Вие сте правителството на всички гърци, а не на половината от тях“, обърна се Янакопулос във видео, публикувано на неговия Инстаграм профил малко след изявлението на министъра на здравеопазването. По думите му мерките са „нацистки“, и причиняват разделение и поляризация в обществото. По-рано Янакопулос рязко се противопостави на атаките срещу неваксинираните граждани в социалните мрежи. „Неотменимото право на всеки е да бъде ваксиниран, както и неотменимото право е да не се прави това“, каза той и допълни, че няма да се ваксинира срещу коронавируса, защото „не иска да „променя“ своята ДНК“. Янакопулос има 293 000 последователи на профила си в Инстаграм.

 

Източник: actualno.com

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram