Швейцария отхвърля ваксината на AstraZeneca

Швейцарският медицински регулатор заяви, че не може да разреши използването на ваксината на Oxford / AstraZeneca срещу Covid-19  въз основа на наличните данни от проучването, което е допълнителен пречка за пускането на англо-шведската ваксина, съобщава Financial Times. Напомняме, че България заяви най-много бройки именно от нея, въпреки че беше ясно, че закъснява, а напоследък се разбра, че има едва 59,5% ефективност и няма да могат да бъдат доставени над 60% от дозите. Причината е проста – представител на фирмата в България е майката на евродепутата от ГЕРБ Ева Майдел.

Ваксината, която вече се прилага в Обединеното кралство, получи разрешение за употреба в ЕС миналия петък, но здравните власти във Франция, Германия, Италия, Швеция, Белгия и Полша отказаха употребата й за възрастни хора, понеже в групата над 55 г., която е най-засегната, дава нещо като 8 на сто ефективност. Даже ЕМА – Европейската агенция по медикаментите отказа да даде гаранции, че Третата възраст може да разчита на ваксината. Швейцария, която не е член на ЕС, е първата европейска държава, която се произнесе срещу одобряването на препарата.

„За ваксината на AstraZeneca наличните и оценени до момента данни все още не са достатъчни за одобрение“, заяви SwissMedic в сряда. „За да се получат допълнителни данни за безопасността, ефикасността и качеството, се изискват данни от нови проучвания.“

Ранното одобрение и разпространение на ваксината във Великобритания – където тя е разработена от Оксфордския университет в партньорство с AstraZeneca – й даде ранна преднина пред европейските си съседи в надпреварата за ваксиниране на населението срещу коронавирус. Правителството на Обединеното кралство заяви, че е напълно уверено в ефективността на медикамента.
 
19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram