Шамар от Американския сенат: Корупция и политизация на правосъдието в България

Продължаваща и влошаваща се корупция, проблеми с медийната свобода, политизация на правосъдната система и много други проблеми с върховенството на закона са едно много сериозно предизвикателство пред България и отношенията й със САЩ.

Тази унищожителна критика дойде от становище на американски сенатори. Тя идва и точно на старта на предизборната кампания, която започва днес. 


Това е поредната такава, след като през лятото на миналата година няколко становища от Брюксел очертаха същите проблеми пред страната ни. ФрогНюз припомня унищожителния доклад на ЕК за върховенството на закона в държавите-членки, който постави на масата въпросите за медийната свобода, върховенството на закона, независимостта на българското правосъдие и прочее. Същите констатации бяха направени и в последвалата гласувана и впоследствие приета резолюция на Европейския парламент. 


Изявлението бе разпространено вчера. Американските сенатори изразяват желанието си връзката между София и Вашингтон като членки на НАТО да се засили, но пред това има огромно предизвикателство. Изявлението е подписано от председателя на комисията по външна политика в Сената Боб Менендес, както и от най-старшия републиканец в комисията, Джим Риш.


“България удари дъно в ЕС според индекса “Трансперънси интернешънъл” за колупцията, както и в класацията за свободата на словото на “Репортери без граници”. Тези позиции очертават големите предизвикателства, пред които е изправена България. Правителството и съдебната власт трябва да работят в посока поддържане върховенството на закона за всички, не само за някои. Медиите пък трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз и репресии“, се посочва в становището.


„В продължение на почти осеме месеца при непрекъснати протести, гражданите в България призовават да се сложи край на корупцията, да се зачита върховенството на правото и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на страната да ги защитава. И в духа на дългогодишните отношения между САЩ и България, Вашингтон трябва да подкрепи тези призиви и да помогне на България в борбата с корупцията и възстановяване на медийната независимост, да се насърчава върховенството на закона. Стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на тези наши отношения“, посочват още сенаторите.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram