Часът на истината: ключови преговори по Брекзит днес

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще се опита да убеди европейците, че обещанията ѝ са достатъчни ЕС да склони да започне търговските преговори по Брекзит. Тя ще проведе ключови разговори в Брюксел по Брекзит с ключови фигури от ЕС – председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Споразумение за „сметката по развода“ и правата на гражданите е било постигнато през почивните дни, по информация на Би Би Си. Но границата с Ирландия остава неуреден въпрос.

Остават „четири или пет точки за договаряне“ по теми, определени като абсолютни приоритети, според европейски дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

„Поисках от Тереза Мей да сложи на масата окончателно предложение най-късно на 4 декември, за да можем да оценим дали има достатъчен напредък по време на следващата европейска среща на върха“ на 14-15 декември в Брюксел, припомни в петък Туск.

Великобритания се надява да започне преговори за споразумение за свободна търговия, но ЕС отвръща, че това ще се случи, когато се постигне задоволителен напредък по другите въпроси.

Великобритания гласува за излизане от Европейския съюз миналата година чрез референдум. То е насрочено за март 2019 г., но все още Великобритания не е постигнала пробив в преговорите с ЕС.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram