Чака ли ни втори Чернобил?

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще бъдат допуснати до АЕЦ „Запорожие“, съобщи председателят на агенцията в профила си в Twitter, уточнявайки, че те трябва да пристигнат в най-голямата атомна електроцентрала в Европа по-късно тази седмица.

От международната агенция настояват от седмици да бъдат допуснати до централата, докато притесненията за ядрен инцидент от мащаба на Чернобил, се увеличават в Украйна.

Ситуацията в окупираната от руските сили АЕЦ „Запорожие“ продължава да се влошава. В неделя градът в непосредствена близост до атомната централа – Енергодар, попада под артилерийски обстрел.

През последните няколко дни руските и украинските власти отново си разменят обвинения за нападенията в околността на АЕЦ „Запорожие“. И двете страни публикуваха видеоклипове, в които могат да бъдат видени десетки горящи автомобили, намиращи се в цивилни зони. Няколко часа след публикуването на видеата, руските сили твърдят, че са свалили украински боен дрон, който е преминавал директно над реакторите на атомната централа.

Владимир Рогов, който е член на руската администрация, която в момента е окупирала централата обяви, че обстрелът е ранил най-малко девет души и обвини Украйна, че иска да попречи на пристигането на екип на МААЕ.

Международната общност се опасява от възможна ядрена авария заради сраженията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Миналата седмица два реактора преминаха в авариен режим, тъй като електрозахранването им временно беше спряно. Все още няма гаранции за безопасността на очаквания екип от експертите на МААЕ, пише DW.

В изявление на Държавния департамент на САЩ се казва, че Москва не иска да признае сериозния риск от изтичане на радиация в централата в Запорожие и затова е блокирала проекта за споразумение за неразпространение на ядреното оръжие, в който се споменава този риск.

Източник: Novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram