Хонконг на протест срещу китайския закон за сигурността

Хонконг се подготви в неделя за първите си протести след противоречивия план на Пекин за пряко налагане на законите за националната сигурност на града, предаде „Ал Джазира“.

Новата тактика бележи ескалация на енергичните действия на Пекин в бившата британска колония. Тя е най-ясната индикация, че Пекин гледа на Хонконг като на размирен регион, който трябва да се подчини след мащабните антиправителствени протести през миналата година.

Предложеният законопроект има за цел да забрани сецесионната и подривна дейност, както и чуждестранната намеса и тероризма. Той идва след месеци демонстрации за демокрация миналата година.Помпео: Китай осъди на смърт автономията на ХонконгТова е в разрез с американското законодателство, а Китай „едностранно и произволно налага“ закони

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео осъди действията на Китай, като ги нарече смъртна присъда за автономията, която Пекин обеща на територията.

Помпео обяви, че Китай „едностранно и произволно налага на законодателството за национална сигурност на Хонконг“.

Според сделката между Великобритания и Китай преди предаването на Хонконг под китайски контрол през 1997 г. за територията се предполага, че трябва да се радва на относителна свобода поне до 2047 г. под принципа „Една държава, две системи“.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram