Хиляди протестираха срещу премиера на Чехия – Бабиш, искат независим съд

Хиляди граждани на Чешката република излязоха на протест срещу министър-председателя Андрей Бабиш и с искания за независима съдебна система. Това съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. Централният протест бе проведен във вечерните часове на понеделник в центъра на Прага. Демонстрации имаше в над сто други градове в страната.

Изданието припомня, че днес, 30 април, в длъжност встъпва новият министър на правосъдието Марие Бенешова. Прокуратурата проучва дали има основания за повдигането на обвинения срещу Бабиш за предполагаема измама с субсидии.

Протестите са провокирани и от назначаването на Марие Бенешова за министър на правосъдието. Недоволните граждани смятат, че Бенешова ще се меси в криминално дело, което засяга министър-председателя.

 

Опозицията подозира, че върху съдилищата се оказва натиск заради дело, което трябва да определи дали премиера Бабиш е злоупотребил със субсидии от Европейския съюз преди повече от 10 години. Милиардерът Бабиш многократно е отричал обвиненията и твърди, че делото е опит да бъде изваден от политиката.

На 17 април завърши полицейската проверка, която заключи, че Бабиш и негови сътрудници трябва да бъдат съдени за измама във връзка с разпределянето на 2 милиона евросубсидии от ЕС. Ако бъде признат за виновен, Бабиш е заплашен от присъда до 10 години затвор.

Източници: Агенция Фокус, БГНЕС

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram