Фон дер Лайен не иска ЕС да къса с Китай

Европейският съюз трябва да работи и да търгува с Китай за чисти технологии и да настоява за равни условия, вместо да се стреми да се отдели от втората по големина икономика в света. Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от „Ройтерс“.

В своя реч по време на годишната среща на Световния икономически форум в Давос тя посочи, че Китай е превърнал стимулирането на иновациите и производството по отношение на чистите технологии в ключов приоритет в своя петгодишен план, доминиращ в сектори като електрическите превозни средства и слънчевите панели.

Но конкуренцията при net-zero трябва да се основава на равни условия, подчерта Фон дер Лайен. По нейни думи Пекин е насърчавал енергоемките компании да се преместят в Китай с обещания за евтина енергия, ниски разходи за труд и облекчена регулация.

Китай силно субсидира своята индустрия и ограничава достъпа до своя пазар за компании от ЕС, подчерта тя.

Все още ще трябва да работим и да търгуваме с Китай – особено що се отнася до този преход. Така че трябва да се съсредоточим върху намаляването на рисковете, а не върху откъсването„, поясни шефът на ЕК.

Това означава да се използват инструментите на ЕС за търговия и вътрешна отбрана, като например наскоро въведеният регламент за чуждестранни субсидии.

„Няма да се поколебаем да започнем разследване, ако считаме, че нашите обществени поръчки или други пазари са изкривени от подобни субсидии“, увери Фон дер Лайен.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram