Финландия няма намерение да разполага ядрени оръжия на своя територия

Финландия няма намерение да разполага ядрени оръжия на своя територия дори след като се присъедини към НАТО. Това заяви президентът на страната Саули Ниинистьо, цитиран от финландската обществена телевизия Yle.

Няма признаци, че на Финландия ще бъде предложено да приеме ядрени оръжия, посочи той на събитие, организирано от Националната асоциация за обучение по отбрана на Финландия, цитира news.bg.

Относно графика за присъединяване на страната му към НАТО държавният глава заяви, че ситуацията се е подобрила през последните две седмици, добавяйки, че 28 от 30-те страни членки на Алианса подкрепят присъединяването на Хелзинки и процедурата ще бъде финализирана „в рамките на разумен времеви срок“.

„Поддържането на диалог с Москва е „достойна цел“ за спиране на „убийствата“ в Източна Европа, подчерта Ниинистьо.

Миналата седмица новият премиер на Швеция не отрече възможното разполагане на ядрени оръжия на територията на страната, след като тя стане член на НАТО.

На въпрос дали Финландия и Швеция биха приели ядрени оръжия на своя територия, финландският премиер Сана Марин отвърна: „Не трябва да поставяме никакви предварителни условия. Решихме, че не искаме да затваряме никакви врати за бъдещето“.

Във Финландия вносът, производството, притежаването и детонирането на ядрени експлозиви са забранени със закон.

Скандинавските съседи – Дания и Норвегия, които вече членуват в НАТО, са отказали да позволят на чужди държави да установят постоянни военни бази или ядрени оръжия на тяхна територия в мирно време.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram