Финансов скандал разтърсва Ватикана

Нов скандал разтърсва стените на“Св. Петър“, съобщава Би Би Си в свой материал по случая.

Кардинал Джовани Анджело Бечиу, една от най-високопоставените фигури във Ватикана, неочаквано се оттегли от поста и титлата си, съобщи Светият престол в четвъртък.

“Светият отец прие оставката от поста на префект на Конгрегацията за каузите на светиите и на правата, представена от Негово Високопреосвещенство кардинал Джовани Анджело Бечиу”, се казва в изявлението.

В неочакван ход кардиналът разкри, че оставката не е била доброволна, а е направена по искане на папа Франциск, който получи обвинения в корупция срещу него.

Според Бечиу пред италианската преса, той е получил натиск от Светия престол по подозрение, че „е дал пари от църквата на братята си“, нещо, което той категорично отрече.

“Не съм откраднал евро. Не съм разследван, но ако ме изпратят на съд, ще се защитя”, каза той.

На пресконференция в петък Бечиу каза, че отстраняването му е дошло “като гръм от ясно небе” и че папата страдал, когато му съобщи новината.

“Всичко е сюрреалистично. До вчера се чувствах приятел на папата, верния служител на папата”, каза той.

“Тогава папата ми каза, че вече не ми вярва, защото получил доклад от магистратите, че съм извършил акт на присвояване” , добавя кардиналът.

Оставките на това ниво във Ватикана са изключително редки и Светият престол направи малко разяснения в своето изявление, публикувано в четвъртък вечерта.

Кардинал Бечиу е близък сътрудник на Франциск и преди това заема ключова работа в Държавния секретариат на Ватикана.

Името му започва да предизвиква раздвижване, след като е разкрито, че той е участвал в противоречива сделка за инвестиране в луксозна сграда в Лондон с църковни средства.

Оттогава тази инвестиция е обект на финансово разследване.

Кардиналът в продължение на години е дипломат от кариерата: от 2011 до 2018 г. заема важната роля на заместник по общи въпроси в Държавния секретариат, което предполага ежедневни срещи с папата.

Франциск го назначава за кардинал през 2018 г., когато заема нова длъжност начело на отдела, който отговаря за представянето на новите светци и блажени на Църквата.

“Казах на папата: защо ми причиняваш това пред целия свят?”

Измъчените думи са на един от най-важните кардинали в католическата църква, който сега е уволнен и лишен от правото си да избере следващия папа.

Джовани Анджело Бечиу е бил заместник държавен секретар, с неограничен достъп до папа Франциск, а по-късно е бил ръководител на отдела, който избира бъдещи светци.

Но в четвъртък вечерта той бе призован за напрегната среща с шефа си.

Кардинал Бечиу е уредил спорна покупка на имот в Лондон с 232 милиона долара църковни средства, включително пари от милостиня.

Други доклади твърдят, че той е подкрепял порутена римска болница, в която е работила неговата племенница.

„Светият отец обясни, че съм услужил на моите братя и на бизнеса им с пари от Църквата … но съм сигурен, че няма престъпления“, каза той пред италианския вестник „Домани“.

Но отричането му не е достатъчно. Това, което се случва е наречено „земетресение във Ватикана“.

Хореографията на уволнението му може да изглежда невероятна, но това е напомняне, че скандалът и корупцията, измъчващи правителствата по света, достигат и до най-високите етажи на Светия престол.

По времето, когато е заместник държавен секретар по общи дела свещеникът е свързан с бизнес с луксозни имоти в богата част на Лондон.

Покупката на жилищния блок на „Sloane Avenue“ е направена с църковни пари чрез фондове и офшорни компании, според официални документи.

Петима членове на персонала на сградата са временно отстранени миналата година след влизане на полицията на Ватикана и изземване на документи и компютри.

През юни, италианският бизнесмен Джанлуиджи Торци е арестуван от полицията на Ватикана по подозрение за изнудване и присвояване.

По-рано тази година кардинал Бечиу защити покупката.

“Инвестицията беше направена в сграда. Това беше добър и навременен ход и много хора ни завиждат”, каза той през февруари.

Той също така отрича, че парите, събрани за бедните са били използвани в сделката.

Италианските медии смятат, че внезапното напускане на кардинала може да е свързано не само с имуществото на Лондон.

В интервюто си в петък кардиналът казва, че папата се конфронтирал с него заради парите на Църквата, които той е дал на бизнеса, управляван от братята му.

Кооперация в Сардиния, ръководена от брат му Тонино Бечиу, оказва помощ на мигрантите и кардиналът казва, че всички пари са отчетени.

Докладите на италианската преса също предполагат, че папата е бил недоволен от използването на средства на бедните за други инвестиции.

Миналата година италианският седмичник L’Espresso публикува доклад на антикорупционния орган на Ватикана, в който се твърди, че са вложени в спекулативни инвестиции 725 милиона долара.

Кардинал Бечиу ще запази титлата си, въпреки оставката от конгрегацията. Той обаче няма да може да гласува за следващия папа.

Последният кардинал, който се отказа от правото си да гласува за нов папа, беше шотландският кардинал Кийт О’Брайън, който подаде оставка през 2013 г. на фона на секс скандал. Умира пет години по-късно.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram