Фармацевтичните гиганти не са подготвени за нова пандемия

Най-големите фармацевтични компании в света не са добре подготвени за следващата пандемия, се предупреждава в независим доклад, пише „Гардиън“.

Изпълнителният директор на базираната в Нидерландия неправителствена организация Фондация за достъп до лекарства, финансирана от правителствата на Великобритания, Нидерландия и други, предупреди, че има потенциален риск вирусът нипа в Китай да предизвика следващата голяма пандемия. Остропротичащото респираторно и неврологично заболяване предизвиква смъртност от 40% до 75% при свинете и човека.

Според анализа следващата пандемия може да бъде свързана с инфекция, която е резистентна на лекарствата.

Нипа може да предизвика сериозни респираторни проблеми и енцефалит. При развитието на тежък енцефалит хората изпадат в кома и за 24 до 48 часа заболяването завършва със смърт. Естествен резервоар на вируса са различни видове плодоядни прилепи. Огнища в Бангладеш и Индия вероятно се свързват с консумация на плодове и сок от тях.

Това е едно от 10 инфекциозни заболявания от общо 16, които са установени от Световната здравна организация като най-голям риск за общественото здраве, за които фармацевтичните компании не са подготвени, според доклад на неправителствената организация.

Сред другите заболявания са треска от долината Рифт, среща се в Африка, Близкоизточен респираторен синдром (MERS) и тежък респираторен синдром (SARS).

В същото време четири продукта се разработват за лечение на вируса чикунгуня, който се разпространява от комари в Америките, Африка и Индия.

В изследването се подчертава, че въпреки че от години се предупреждава, че новите коронавируси вероятно ще предизвикат световен здравен проблем, фармацевтичната индустрия, както и обществото като цяло, не е подготвена добре за пандемията от COVID-19.

Фармацевтичните компании не са имали проекти за разработване на лекарствени средства и ваксини срещу коронавирусни заболявания преди избухването на пандемията. Но в момента компаниите са се концентрирали само върху това – общо 63 ваксини и лекарства са одобрени или се разработват.

Антимикробната резистентност, предимно заради липса на антибиотици в бедните държави, също представлява сериозен риск.

В изследването на фондацията са включени 20 големи фармацевтични компании и наличието на техни лекарства за 82 заболявания в държавите с нисък и среден доход. Компаниите продължават да концентрират усилията си върху разработването на лекарства за няколко заболявания, включително СПИН, туберкулоза, малария, COVID-19 и рак.

Британският производител GSK отново е на първо място, докато американската компания Pfizer е сред първите пет за първи път, като се нарежда зад GSK, Novartis и Johnson & Johnson. Другите водещи компании са AstraZeneca, Merck, Sanofi и Takeda.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram