Фазов преход в световната икономика

1. Това, което се случва за толкова кратко време със световната икономика, може да бъде представено образно като фазов преход на вещество от течно в твърдо състояние или като моментална кристализация на пренаситен разтвор, когато в него влезе твърда частица. Във всеки случай това е преминаването на бифуркационната точка, след което състоянието на системата е трудно да се предвиди. Тоест, имаме работа с подкритичната бифуркация. Умните глави обаче трябва да са нарисували фазово пространство, фазови траектории и т.н., за да симулират това, което ни очаква утре. Ще се опитам да направя това, използвайки интуицията.

2. Първо дефинираме кое е критичен параметър, водещ до бифуркационна точка. Според мен всяка стойност, характеризираща степента на разделение на труда (SRD), може да се счита за такава – например, съотношението на световната търговия към световния БВП и т.н. Този параметър непрекъснато нараства, значително преди преструктурирането на световния ред, т.е. структурата на управление на световната икономика и обществото, включително бюджетите на държавите, законодателството, регулиращо търговията и др. Ако въведем стойност, характеризираща доброжелателността/враждебността на световния ред във връзка със световното разделение на труда, тогава тази стойност ще бъде обратно зависима от общия световен военен бюджет и от разпространението на паричните емисии на страните от средното за света. Наричаме това ценно благоволение за разделението на труда в ДРТ. В крайния анализ е важно съотношението SRD/DRT. Колкото по-голямо е това съотношение (колкото по-голямо е разпределението на труда и по-малко добронамереността на системата към този процес), толкова по-нестабилно е състоянието на системата. С годините SRD непрекъснато се увеличава и DRT намалява. По този начин съотношението SRD / DRT се доближи до критично.

3. Какво се случи? С появата на пандемията на коронавирус критичният параметър на SRD/DRT рязко се увеличи, тъй като във връзка с карантинните мерки благоволението на системата към разделението на труда рязко спадна и премина точката на бифуркация. Така системата попадна в положение, което в поведението на нелинейни системи се нарича Холокост – тоест рязко изместване на всички системни променливи, когато критичен параметър преминава през бифуркационната точка. Бяхме в критична зона и скоро ще бъдем изхвърлени на друг атрактор. Ще се озовем в близост до нов атрактор, няма връщане назад.

Проекцията на движението около атрактора върху равнината дава циклични процеси – има всякакви икономически цикли.

4. Новите цикли ще имат различни периоди и стойности и взаимозависимости и може би ще се появят дори нови координати, но като цяло те ще бъдат подобни на тези, които имаме сега. Според мен ние ще бъдем избрани от близостта на новия атрактор, по-близо до него, като разтворим утаената сол (или чрез стопяване на твърдото вещество) около нови центрове за активност (Китай и др.). Кой ще успее в този въпрос (нагряване на системата) е предмет на отделно разглеждане. Докато се загрее, той ще се приближи до нов атрактор и ще се върти, създавайки икономически цикли.

5. Нагряващите центрове ще се променят. Според резултатите от процеса може да настъпи рязка смяна на лидера, например Китай ще замени САЩ. Също така неизбежно ще се появят още загряващи точки, които се наричат полюси на многополюсен световен ред. Не всичко ще се нагрее наведнъж, така че много страни ще бъдат практически изключени от общата икономическа система. Но без да променяте уравненията, които определят поведението на системата (капитализъм), системата неизбежно ще се нагрее и глобализацията ще започне отново. Само генетичният състав на световния глобален елит ще се промени – приносът на азиатците ще се увеличи. По принцип нищо няма да се промени.

Коментар от автора: 

Възможен е и друг вариант, при който няма достатъчно енергия за стопяване на втвърдената световна икономика. В този случай наблюдаваме краха на системата, изчезването, унищожаването на цивилизацията, културата и т.н. Накратко – апокалипсиса. И ние чакаме Месия. Което по принцип е най-доброто от резултатите.

Превод: Поглед.инфо

Източник: АфтерШок


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram