Унгария започва ваксинация със „Спутник V“, „Спутник V“

През следващите месеци Москва ще достави на Будапеща два милиона дози от руската ваксина срещу COVID-19, което ще позволи на централноевропейската страна да имунизира милиони от своите граждани. Унгария става първата държава в Европейския съюз, която ще използва „Спутник V”, както и първата в Общността, която даде „зелена светлина“ на руския препарат. На фона на проблемите с доставките на западните ваксини срещу коронавируса и желанието на Орбан да проведе мащабна кампания за ваксинация на населението възможно най-скоро преди предстоящите избори, Русия вероятно ще може да отпразнува „политическа победа“, коментира редакцията на изданието EUObserver.

 



Съгласно споразумение между Будапеща и Москва, през следващите три месеца Русия ще достави на Унгария два милиона дози ваксина, достатъчни за ваксиниране на един милион души. Унгария има население от 10 милиона.

В края на януари унгарското правителство също даде разрешение на ваксината на китайската компания Sinopharm, след като правителството опрости процедурата по одобрението й. След това Будапеща закупи от Sinopharm пет милиона дози от ваксината, която все още не са одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). 

Държавите-членки на ЕС имат право да купуват ваксини извън договорите, колективно подписани от ЕС с фармацевтични компании. Опозиционните политици обаче се усъмниха в прибързания процес на одобрение на Унгария и се обявиха в подкрепа на одобрените от ЕМА ваксини.

Правителствата на всички страни от ЕС се стремят да ваксинират възможно най-бързо населенията си, за да отворят своите икономики, но към момента само Виктор Орбан е решил да скъса с общата стратегия за ваксинация.

С изборите, които предстоят следващата пролет, унгарският премиер се стреми да отвори отново икономиката, за да повиши рейтинга на партията си, тъй като социологическите проучвания показват, че надпреварата напредва и за първи път ФИДЕС ще се изправи срещу обединена опозиционна сила. 
Според анкета на Zavecz Research от август миналата година партията на Орбан е загубила подкрепата на половин милион избиратели. „Най-важният фактор в стратегията на правителството са изборите през 2022 г. Правителството беше шокирано от икономическото въздействие на пандемията, тъй като социалното и икономическото въздействие на втората вълна започна да подкопава обществената подкрепа “, казва Андраш Биро-Наги от базирания в Будапеща мозъчен тръст „Политически решения“. 

След период от седем години на растеж през второто тримесечие на 2020 г. унгарската икономика се сви с 13,6%. „За изборите е наложително правителството да спечели няколко месеца и да даде на икономиката повече време за възстановяване“, казва Биро-Наги. „Проблемът не е в това, че правителството търси другаде ваксина, а в това, че здравните власти очевидно са под политически натиск“.

Биро-Наги добави, че търсенето на руските и китайските ваксини е „логично продължение на евроскептичната комуникация на Орбан“ и предишните му усилия за укрепване на връзките с Китай и Русия.

Миналата седмица Орбан заяви, че „ваксината не е политически въпрос“ за правителството: „За нас няма значение дали котката е черна или бяла, стига да лови мишки. Затова ние използваме както западни, така и източни ваксини: руска, китайска, американска и британска“.

Европейската комисия заяви, че в случай че държава-членка на ЕС използва ваксина, която не е получила одобрение от EMA, отговорността е изцяло нейна. Въпреки бавното предлагане на западни ваксини, Русия и Китай вероятно ще могат да отпразнуват „политическа победа“, отбелязва вестникът.

През януари германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обявиха готовността си да използват руската ваксина след одобрението на ЕМА. Миналият петък чешкият министър-председател Андрий Бабиш, който е изправен пред избори тази есен, посети Будапеща, за да разпита за „Спутник V“. 

Литовският премиер Ингрида Симоните заяви, че нейната страна няма да купува ваксина от Русия, дори ако тя е одобрена от EMA. Тя „не се съмнява“, че опитите на Русия да продаде ваксината, преди собственото й население да бъде напълно ваксинирано, е „поредна геополитическа игра“ на Москва, съобщава EUobserver.

Превод и редакция: Иван Христов,  агенция „Фокус“

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram