Украйна призова за изключването на Русия от Съвета за сигурност на ООН

Изпълняващата длъжността министър на здравеопазването на Украйна Уляна Супрун, говорейки по време на 72-та сесия на Световната асамблея по здравеопазване в Женева, заяви, че ООН трябва да „престане да търпи“ присъствието на Русия в Съвета за сигурност на ООН, пише „Укринформ“.

По думите ѝ това е свързано с руската агресия срещу Украйна. При това Супрун заяви, че ООН също така трябва да се откаже от „руските пари„.

„ООН не трябва да търпи присъствието на Руската федерация в Съвета за сигурност. Страните членки на Световната здравна организация (СЗО) и други международни организации трябва да кажат „не“ на руските пари, които пълнят западните сметки, иначе рискувате да станете заложници на Кремъл„, изтъкнала Супрун.

Освен това Супрун призовала за разширяване на санкциите срещу Москва, заявявайки, че в противен случай ще бъде „възнаградено поведение, което анулира ползите, които обществото получава от мира и просперитета„.

Също така изпълняващата длъжността здравен министър добавила, че Украйна „е надежден партньор на световната общност“ и ще продължи „да защитава ценностите, които донесоха мир и просперитет“, а Русия пречела на Киев да извършва реформи.

Оставката на Супрун е искана отдавна от парламентарните групи на Опозиционния блок и Радикалната партия на Олег Ляшко, които смятат, че нейната работа е неефективна. Съгласно украинското законодателство министрите се назначават и освобождават от Върховната рада (парламента), но тъй като Супрун е изпълняваща длъжността, тя може да бъде освободена само от правителството.

Премиерът на Украйна Володимир Гройсман се обяви в защита на изпълняващата длъжността министърка на здравеопазването. През февруари съд в Киев забрани на Супрун да изпълнява задълженията си като министър на здравеопазването по време на съдебна договорка по дело на депутата от Радикалната партия Игор Мосийчук, който я обвини в некомпетентност. Правителството на Украйна подаде жалба срещу това решение. По-късно съдът върна Супрун на поста.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram