Украинците празнуват връщането на ключовия град Херсон

Украинските войници бяха посрещнати в Херсон от ликуващи жители, след като Русия заяви, че се е изтеглила напълно от ключовия южен град. Видео кадри показаха местни хора по улиците, развяващи националния флаг на Украйна и скандиращи при пристигането на войските на Киев.

Херсон е „нашият град“, обяви украинският президент Володимир Зеленски.

„Днес е исторически ден!“, „Връщаме си южните райони на страната, връщаме си Херсон!“. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. Вчера следобед украинската армия обяви, че е влязла в Херсон.

Зеленски уточни, че в града са навлезли специалните части и призова руските войници в района да се предадат в плен, защото това е единственият им шанс за спасение:

„Искам специално да се обърна към онези руски войници, наемници и колаборационисти, които бяха изоставени в Херсон и други южни градове. Единственият ви шанс за спасение е да се предадете в украински плен. Гарантираме, че ще се отнесем към вас в съответствие със закона и международните норми. А на тези руски войници, които са се преоблекли в цивилни дрехи и са се скрили някъде, искам да кажа  – в това няма смисъл. Не протакайте! Така или иначе, ще ви намерим. Доброволното предаване в украински плен е единствената възможност за всички окупатори!“

Действията по разминиране на местата, напуснати от руските сили, ще започнат възможно най-скоро, каза още украинският президент.

От Кремъл обявиха, че въпреки изтеглянето на войските юридическият статут на Херсонска област не се променя.

Административна столица на Херсонска област временно става град Геническ, съобщи Александър Фомин, говорител на заместник-председателя на руските власти в областта. Градът се намира в южната ѝ част на брега на Азовско море.

През септември руските окупационни власти организираха референдум за отделянето на областта от Украйна и присъединяването ѝ към Русия. А през октомври президентът Владимир Путин подписа указ, с който Херсонска област беше обявена за субект на Руската федерация.

Съединените щати приветстваха отвоюването на град Херсон от руските окупатори.

БНР

„Изглежда, че украинците току-що са спечелили изключителна победа, при която единствената регионална столица, която Русия беше завзела в тази война, сега е отново под украински флаг – и това е доста забележително нещо“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram