Украинският народ получава наградата „Сахаров“ на Европейския парламент за 2022 г.

Членовете на ЕП присъдиха на храбрия украински народ, представляван от президента на страната, избрани лидери и гражданското общество, наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2022 г.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола обяви лауреата за 2022 г. в пленарната зала в Страсбург в сряда следобед, след решение на Председателския съвет на Парламента (председателят и лидерите на политическите групи).

“Тази награда е за украинците, които се сражават на терен. За тези, които са били принудени да избягат. За тези, които са загубили роднини и приятели. За всички, които се изправят и се борят за това, в което вярват. Знам, че храбрите хора на Украйна няма да се предадат, както и ние“, каза тя.

Непровокираното нашествие в Украйна от страна на Русия причинява огромни щети на украинския народ. Те не само се борят за защита на своите домове, суверенитет, независимост и териториална цялост, но и воюват за свободата, демокрацията, върховенството на закона и европейските ценности „срещу един брутален режим, който се стреми да подкопае нашата демокрация, да отслаби и раздели нашия Съюз“.

В номинацията се изтъкват усилията на украинския президент Володимир Зеленски заедно с ролята на отделни личности, представители на инициативи на гражданското общество и на държавни и обществени институции. Сред тях са Държавната служба за спешна помощ на Украйна, Юлия Паевска, основател на доброволческа група за медицинска помощ “Ангелите на Таира“, Олександра Матвийчук, адвокат и активист за правата на човека, движението за гражданска съпротива „Жълта лента“ и Иван Фьодоров, кмет на украинския град Мелитопол, който е окупиран от руските сили.

Връчването на наградата „Сахаров“ ще се състои на 14 декември в Страсбург. Прочетете повече за другите финалисти за наградата „Сахаров“ през 2022 г. тук.

Контекст

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския Парламент. Създадена е през 1988 г. в чест на лица и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична награда от 50 000 евро.

Миналата година, Парламентът награди Руския опозиционер и активист срещу корупцията Алексей Навални.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram