Турция: Над 3 млн. жени са свалили приложение за помощ при домашно насилие

KADES, приложение, което осигурява помощ, като директно насочва силите за сигурност при случаи на домашно насилие минути след подаване на сигнала, е свалено от над 3 милиона жени в Турция от 2018 година насам. Това обяви вътрешният министър на страната Сюлейман Сойлу по време на конференция, наречена „Национален план 2022: Борба с насилието срещу жените”, предават световните медии.

Според данни, получени от Soylu, освен от KADES, силите за сигурност са получили и около 279 000 сигнали от жени, призоваващи за помощ през тези три години. „Също така създадохме специални бюра в полицейските управления във всички 81 провинции за борба с насилието срещу жени“, добави министърът.


Министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл също взе участие в конференцията„Нашето министерство създаде около 215 служби за разследване на домашно насилие и убийства на жени“, подчерта той.


Просветният министър Махмут Йозер каза: „От 2014 г. броят на студентките започна да расте, а от 2021 г. той надмина броя на учениците от мъжки пол.“


Конференцията се проведе в момент, когато страната беше шокирана от новината за „случайно паднала жена“ от балкон.

Твърди се, че Седеф Нур Чаглар, 23-годишна, е „паднала от балкона на апартамент на 7-ия етаж“ в северозападната провинция Коджаели. Студентката се бори за живота си в интензивно отделение на държавна болница.

Турските медии съобщават, че тя и нейният приятел са посетили къщата на приятелка късно на 9 януари. В ранните часове на следващия ден „изведнъж“ двойката започва да се кара.

„Беше около 6 сутринта, когато тя скочи от балкона“, твърди нейният приятел в първите си показания в полицията.

Текущото полицейско разследване ще изясни дали Чаглар е скочила или всъщност е била блъсната.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram