Тръмп ще подпише заповед за полицейска реформа

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще подпише заповед, с която цели да подобри отношението на полицаите към афроамериканците като увеличи  ресурсите за обучение и психично здраве, съобщиха служители на администрацията.

Заповедта идва след като Тръмп e изправен пред огромно напрежение да предприеме действие, в следствие на убийството на Джордж Флойд.

Тръмп се сблъсква с критики от Демократите за това как е реагирал и някои съюзници са обезпокоени, че справянето му с протестите и пандемията от коронавирус вреди както на неговите шансове за преизбиране през ноември, така и на други републикански лидери.

Високопоставени служители в администрацията заявиха, че целта на заповедта е да стимулира полицейските управления да се подобрят, като обвържат федералното одобрение на дискреционни субсидии за добрите полицейски практики.

Заповедта ще окуражи полицейските управления да използват най-новите стандарти за използване на сила, ще подобри обмена на информация, така че служителите със съмнителни досиета да не бъдат наемани без да се знае за миналото им и ще добави социални работници към правоприлагащите органи в случаите без насилие, включващи зависимост към наркотици и бездомност, заявиха служители от администрацията.

„Ще говорим за неща, които наблюдавахме и виждаме последния месец и ще имаме някои решения“, заяви Тръмп пред репортери в понеделник.

Правоприлагащите служители и семействата на хора, които са убити от полицаи се очаква да бъдат част от събитието на което Тръмп ще подпише заповедта.

Някои активисти призоваха да се вземе финансиране от полицейските управления. Водещите демократи и предполагаемият Демократичен кандидат-президент Джо Байдън не приеха тези призиви, но републиканците се опитаха да ги обвържат с предложенията, за да осигурят контраст с реториката на Тръмп.

„Ние не целим да дефинансираме полицията. Ние целим да инвестираме повече и да стимулираме най-добрите практики“, заяви служител от администрацията, когато описваше заповедта.

Тръмп също коментира, че застрелването на афроамериканцът от полицай в Атланта е много притеснително. Полицаят е бил уволнен, а началника на полицията подаде оставка, след като Рейшард Брукс беше убит в петък. 

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram