Тръмп обяви извънредно положение във Вашингтон

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка със засилването на сигурността преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джоузеф Байдън на 20 януари. Това се посочва в документ, разпространен от Белия дом, съобщава ТАСС.


„Днес президентът Доналд Тръмп обяви извънредно положение в окръг Колумбия и разпореди федерална помощ в допълнение към усилията на окръга да отреагира на извънредните обстоятелства около 59-ата президентска инаугурация, които ще продължат от 11 до 24 януари 2021 г.“, отбелязват в Белия дом. Кметът на столицата Мюриел Баузър отправи искане до ръководителя на президентската администрация във Вашингтон през уикенда във връзка с потенциални заплахи след размириците в Конгреса.

Това решение ще позволи на федералните власти да отделят средства за подпомагане на града. В същото време 44-ият президент Барак Обама не направи подобно съобщение преди встъпването в длъжност на Тръмп. Обикновено държавните глави въвеждат този вид извънредно положение, за да съдействат за премахване на последиците от природни бедствия, посочва ТАСС.

По-рано в понеделник американските власти решиха да започнат да затягат мерките за сигурност в американската столица във връзка с встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари. В тази връзка административните комплекси, магазини и заведения за обществено хранене, разположени в близост до Белия дом и Конгреса, може да не са достъпни до 20 януари включително. Националната гвардия на САЩ може да използва до 15 хил. свои военнослужещи като част от засилването на мерките за сигурност във Вашингтон.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram