Тръмп изненадал висши съветници с решението си да изтегли войници от Германия

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да намали американското военно присъствие в Германия е изненадало висши представители в сферата на националната сигурност. Пентагонът все още не е получил официална заповед за изпълнение на плана. Това съобщиха петима източници, запознати с разговорите, предаде „Ройтерс“.

Тръмп реши да изтегли 9500 войници от Германия, един от най-големите съюзници на американците, намалявайки присъствието им до 25 000 от 34 500, каза висш американски представител в петък.

Източникът изтъкна, че резултатът е след месеци работа на американското военно ръководство и няма нищо общо с напрежението между Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел, която се отказа да участва лично на срещата на Г-7 този месец.

Но други източници разкриха, че редица американски представители в Белия дом, Държавния департамент и Пентагона са изненадани от решението. Обяснението им е, че е заради засегнатата чест на Тръмп във връзка с Г-7 и влиянието на Ричард Гренъл, бивш посланик на САЩ в Германия.

Осведомителната агенция не може да потвърди дали Гренъл е изиграл пряка роля за решението на Тръмп. Гренъл подаде оставка от поста на 1 юни.

Запитан да коментира, Гренъл заяви, че „това всичко са слухове„. По думите му планът за намаляване на американския контингент се разработва от миналата година. Той подчерта недоволството на САЩ от това, че Германия не изпълнява заложените от НАТО цели всяка държава да отделя минимум по 2% от БВП за отбрана. Бившият посланик добави, че генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг е посочил Германия като единствената страна, която не е представила план как ще постигне целта. На онлайн събитие на Атлантическия съвет в понеделник Столтенберг отказа коментар за „изтеклите в медиите информации и за медийните спекулации“ относно американския план за изтеглянето на войниците от Германия. Той каза, че НАТО „постоянно се консултира със САЩ“ и другите съюзници за военното присъствие в Европа.

Американски източник коментира пред „Ройтерс“, че Пентагонът все още не е получил официална заповед за намаляване на войниците в Германия и решението е изненадало представители на Министерството на отбраната, които се опитват да разберат смисъла му и как ще повлияе на отношенията с Германия.

В петък „Уолстрийт джърнъл“ писа, че САЩ не са се консултирали предварително с Германия.

Вчера германски представители съобщиха, че Берлин не е получил потвърждение от Вашингтон.

Администрацията на Тръмп от години настоява за намаляване на военното присъствие в Германия и Гренъл критикува Берлин да изпълни целта си от 2%, каза източник.

„В този смисъл не е изненадващо, но няма консултации или координация. И представители на администрацията на Тръмп казаха, че не са очаквали изтегляне на сили“, добави източникът.

Решението, което все още не е потвърдено официално от Белия дом, също изненада редица висши съветници по националната сигурност към правителството на САЩ. Те научили след подхвърляния и статия на „Уолстрийт джърнъл“.

Някои експерти наричат плана „подарък“ за Русия на фона на ескалиралото напрежение между Вашингтон и Москва в сферата на контрола над въоръжението.

Има предположения, че САЩ могат да разположат изтеглените от Германия войници в Полша.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram