Тръмп заложи на кон съдбата на САЩ

Въпреки рязкото влошаване на ситуацията с коронавируса в САЩ, Доналд Тръмп обяви предстоящото отслабване и впоследствие пълното премахване на всички карантинни мерки. Тази стратегия вече е наречена „преоткриване на Америка“, но мнозина са уверени, че президентът ще доведе страната до пропастта. Капитаните на икономиката имат различно мнение. Какво ще спечели – цената на акциите или стойността на човешкия живот?

Както Италия измести Китай, превръщайки се в  основния регион на коронавирусната катастрофа , така сега се обещава САЩ да изместят Италия. Общо над 10 хиляди заразени са били открити там за един ден, сега вече има повече от 45 хиляди, а броят на загиналите се приближава до шестстотин. СЗО подчертава, че САЩ може да се превърнат в нов фокус на разпространението на инфекцията, а главният хирург на страната прогнозира рязък скок на епидемията поради факта, че много американци игнорират инструкциите на властите и знаменитостите да останат у дома.

Основният фокус на епидемията е Ню Йорк, действителната финансова столица на Запада. Коронавирусът принуди държавното ръководство да въведе безпрецедентни карантинни мерки със затварянето не само на училища и ресторанти, но и на всички предприятия. Подобни мерки са взети и в Калифорния. В друг голям щат – Флорида – те са в крак и се подготвят за спешни мерки: има особено много пенсионери, американците от средната класа обичат да се местят към океана на стари години.

Протестантските проповедници и лекарите прогнозират катастрофа. Проповедниците да, но вие ще слушате лекарите неволно, още повече, че коронавирусът дори е проникнал  в самолетоносача „Теодор Рузвелт“.

На този фон президентът Доналд Тръмп изрази намерението си да премахне ограничителните мерки за всички, освен за пенсионерите – най-уязвимата категория население от коронавируса. Това трябва да се случи до Великден, а Великден в западния свят ще бъде на 12 април.

Трудно е да се намери статия в американските медии за тази новина, в коментарите на която да не се казва, че държавният глава е луд.

За Тръмп това е наистина голям залог, най-вероятно решаващ в политическата му съдба. Но той просто няма друг избор.

Споменатите Калифорния и Ню Йорк представляват една четвърт от БВП на страната. С една четвърт, според анализаторите на Goldman Sachs, през второто тримесечие производството в цялата страна ще намалее. Обикновено при рязко отрицателните прогнози пишат, че това не се е случвало след Голямата депресия, но по време на Голямата депресия това също не е било така – тогава рекордът е бил 14% на тримесечие. Това, което се случва сега, може да се сравни само с периода на Първата световна война.

Поради обезценяването на акциите в Съединените щати стана с половин милион милионерите по-малко. Легендарната компания „Боинг“ лети към фалит. Пазарът на услуги умира пред очите ни. Страната изпада  в бездната на масовата безработица и след това ще става по-лошо.

„Хората ще умрат, ще има хиляди самоубийства, ще има нестабилност.“ Тази прогноза не е от онези чужди „доброжелатели“, които обещават на САЩ всякаква катастрофа средно веднъж месечно и никога не се сбъдват. Това е прогноза от самия президент Тръмп.

Между другото, американската икономика неизбежно ще свали световната икономика заедно с цените на петрола. „Непосредствените перспективи са ужасни“, казва старшият икономически съветник на HSBC Holdings Стивън Кинг (съименник, а не роднина на писателя).

С други думи, ако искате да злорадствате, сега това е най-злощастният повод.

Ситуацията се усложнява от факта, че планът за спасяване на американската икономика, който няма аналози в историята и вече е надут до немислимите два трилиона долара (плюс още четири поради заемите на федералния резерв), е заседнал на Капитолийския хълм – два опита да го одобрят в Сената се провалиха. Причината е същата – коронавируса. Заболяването тръшна такъв  хубав човек като сенатора Ранд Пол, няколко депутати са в карантина и практиката на „натискане на бутони“ или гласуване заради отсъстващи депутати в САЩ, меко казано, не е добре дошла.

Този проблем може лесно да бъде разрешен, ако демократите застанат на страната на републиканското мнозинство, много от които като цяло подкрепят гасенето на пожара с пари, за да спасяване на търсенето и на работните места. Но партията на „магаретата“ пое по друг път и предложи свои изменения в плана, които нямат нищо общо с настоящата криза. По-специално, демократите изискват подкрепа за зелена енергия и ангажименти за намаляване на емисиите на въглероден диоксид за авиокомпанията, която вече е на прага на живота и смъртта.

От наша страна на границите такова поведение може да изглежда като клоунада, но за американския парламент е точно същата нормална практика да закачате допълнителни въпроси за счетоводството. Дори може д се стигне дотам, че покрай одобряването на бюджета на Пентагона, в документа може да запишт както нови санкции срещу „Северен поток 2“, така и нови извинения към коренните американци, за да не стават два пъти.

Но този път подобна тактика на „проверки и компромиси“ открито възмути републиканците – изнудването, казват те, няма да работи. Подобен подем на икономиката с пари противоречи на техните идеологически принципи и тук противниците също решиха да изпълнят предписанията на Грета Тунберг. Така следната шега стана популярна в блоговете:

„Президентът казва, че ако демократите и републиканците могат да се споразумеят, ще избегнем катастрофа“.

Злите езици твърдят, че демократите умишлено възпрепятстват процеса, за да поставят Тръмп под атака и да спечелят предстоящите избори. Като цяло това е теориия на конспирацията, но демократите пречат на процеса – това не може да им бъде отнето. Либералният вестник The New York Times, който ги подкрепя и ненавижда Тръмп, променя заглавието три пъти на своя уебсайт, като първоначално съобщава, че Демократическата партия не е успяла да приеме плана за спасяване на страната. Жалко е, разбира се, но какво ли не бихте направили за доброто на „своите“ в голямата политика.

Без да чака края на този спор, Тръмп обеща да премахне карантината и да разпечата предприятията. В противен случай се срива. Със или без план.

„Няма да се ръкувате поне известно време, но ние трябва да върнем страната на себе си. Вижте, много хора умират от грип, но вие ще загубите още повече хора, ако страната е в крайна рецесия или депресия. Не можете просто да дойдете и да кажете: нека затворим Съединените американски щати, най-успешната държава в света “, обяснява г-н президентът.

Той обяви предстоящото „преоткриване на Америка“ на брифинг, а ден по-късно, заедно с вицепрезидента Пенс, той отговори на въпросите на публиката в продължение на два часа. Мисълта му е проста – лекарството не трябва да е по-лошо от болестта, но е по-лошо, така че трябва да отидете на работа. Някой – още следващата седмица.

Рискът е огромен: според редица специалисти по инфекциозни болести, епидемията може да премине „във втория кръг“ и да предизвика срив в здравеопазването, когато не само лекарите и вентилаторите, но и носилките не са достатъчни за болните.

Тръмп обаче не може да чака, ситуацията е прозрачна за него. Или, преживявайки спад през първото и второто тримесечие, икономиката ще нарасне през третото, което ще позволи на Тръмп да бъде преизбран за президент през четвъртото. Или икономическият срив ще погребе надеждите му да остане в Белия дом. В комбинация с втората вълна на епидемията той ще ги погребе с гаранция, а на фона на много други погребения, за съжаление, те вече не са метафорични.

Строго погледнато, само губернаторите могат да отменят и налагат карантина в САЩ, но Андрю Куомо в Ню Йорк, макар и демократ, подкрепя Тръмп по този въпрос – кризата в най-големия град на страната също няма да го пощади. На първо място, това е инициатива на президента и той ще трябва да понесе отговорност за своя избор в близко бъдеще.

Докато собственикът на Белия дом има причина да остане буден – усилията му да се противодейства на вируса и плана за разпределение на парите (до две хиляди и петстотин долара на семейство) бяха оценени от хората: според Gallup рейтингът на одобрението на държавния глава сега надхвърля оценката на неодобрение, която за цялото време на президенството на Тръмп никога досега не беше достигано.

Неговото обявяване за отхвърляне на карантина също влезе в сила: след срива на няколко последователни дни, водещите американски фондови индекси затвориха с увеличение от 8-11%.

Но ако Тръмп се обърка в главното, ако преждевременното спиране на карантината доведе САЩ до още по-остра криза, за него като политик всичко ще приключи.

Превод: Поглед.инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram