Тръмп е опрадван и по втория импийчмънт

Сенатът оправда Доналд Тръмп и по втория процес по импийчмънт срещу него, предаде CNN. 

Според 57 сенатори, той е виновен за подстрекателство към бунт във връзка с нападението срещу Капитолия, извършено от негови привърженици на 6 януари. 43-ма го намират за невинен. Само 7 републиканци се присъединиха към демократите в гласуването срещу Тръмп, а за да бъде произнесено осъдително решение, бяха необходими 17 гласа от групата на Републиканската партия.

Седмината републиканци, които отсъдиха, че Тръмп е виновен, са Ричард Бар, Бил Касиди, Сюзън Колинс, Лайза Мурковски, Мит Ромни, Бен Саси и Пат Туми.

Малко по-рано стана ясно, че обвинителите по импийчмънта и защитата са се споразумели да не се призовават свидетели, за да се избегне прекомерното удължаване на процеса.

След гласуването, при което Тръмп беше оневинен, от офиса му определиха процеса по импийчмънт като „най-големия лов на вещици“ в историята на САЩ.

„Нашето историческо, патриотично и прекрасно движение за това да направим Америка отново велика едва започва. В предстоящите месеци ще споделя с вас много идеи. С нетърпение очаквам да продължим нашето невероятно пътешествие към американското величие целия ни народ.“ – се казва в изявление на Тръмп.

Лидерът на демократите в Сената – Чък Шумър, също направи коментар непосредствено след вота на сенаторите.

„6 януари ще остане в историята на САЩ като позорен ден. А отказът да бъде осъден Доналд Тръмп ще остане като позорно гласуване в историята на американския Сенат“, подчерта Шумър.

Припомняме, очакваше се като свидетел да бъде призована републиканката Херера Бътлър – член на долната камара на Конгреса. По-рано тя съобщи за телефонен разговор между Тръмп и водача на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти, проведен по време на атаката срещу КапитолияСенатор Маккарти е разказал на експрезидента, че нападателите са влезли в офиса му през прозореца. Той е бил категоричен, че участниците в атаката са привърженици на Тръмп и е отправил молба към него да ги възпре, но той не е предприел нищо.

Междувременно защитата на експрезидента заяви намерение да призове вицепрезидента Камала Харис, председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси и още десетки потенциални свидетели.

След разговори между обвинителите и адвокатите на Тръмп двете страни са намерили компромисно решение – вместо изслушване на свидетелски показания, към обсъжданията по процеса да бъде добавено изявление, в което се описва телефонният разговор между Тръмп и Маккарти.

Значителна част от заседанието на Сената в събота, 13 февруари, беше посветена на въпроса доколко Тръмп е бил осведомен за действията на неговите привърженици, които на 6 януари нахлуха в Капитолия, за да попречат на Конгреса да утвърди победата на Джо Байдън в президентския вот.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram