Тръмп временно забранява имиграцията в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че временно ще забрани имиграцията в САЩ заради коронавируса, предадоха информационните агенции. „В светлината на нападението от Невидимия враг, както и необходимостта да защитим работните места на нашите ВЕЛИКИ американски граждани, аз ще подпиша указ за временно спиране на имиграцията в САЩ“, написа Тръмп в Туитър. Засега не е ясно кои програми ще бъдат засегнати от решението, както и дали президентът има правомощията еднолично да вземе подобно решение. От Белия дом засега не съобщават кога точно ще бъде въведена забраната. Миналия месец САЩ прекратиха почти напълно визовите услуги заради пандемията.

Най-малко 22 милиона американци изгубиха работните си места след въвеждането на ограниченията, а гневът се увеличава в някои райони на страната.  Тръмп събощи за забраната на имиграцията, докато в страната се увеличават протестите срещу строгите ограничения, въведени с цел ограничаване на разпространението на заразата. Демонстрантите настояват за премахването им, за да може да бъде отворена американската икономика. Тръмп подкрепя демонстрациите, а забраната на имиграцията в САЩ е мярка, за която привържениците на държавния глава от доста време настояват. Критиците на президента веднага обвиниха администрацията във Вашингтон, че се възползва от ситуацията, за да забрани имиграцията. 

Стотици хора взеха вчера участие в демонстрация в Пенсилвания, като се развяваха плакати с надпис „Свобода или смърт“. Според протестиращата Роуз Байър е „лудост“ да се затваря света заради заболяване, при което процентът на излекуваните е около 98%. „Хората ще гладуват, ще се самоубиват, ще загубят всичко. Лечението – както каза Тръмп – лечението не може да бъде по-лошо от заболяването“, смята тя.

САЩ е най-силно засегнатата държава от COVID-19 – потвърдените случаи в страната са над 787 000, а жертвите са повече от 42 000, според последните данни на университета „Джон Хопкинс“. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram