Тръмп вече не иска отлагане на изборите в САЩ

Часове след като заговори за отлагане на президентските избори, Доналд Тръмп се отказа от идеята. „Не искам да отлагам, искам да проведа тези избори“, каза той.

Вчера с туит Тръмп предложи изненадващо да се отложат президентските избори през ноември, на които той ще се бори за втори мандат срещу демократа Джо Байдън. Тръмп смята, че гласуването по пощата, което се въвежда повсеместно като алтернатива на традиционното гласуване, ще доведе до „най-неточните и неясни избори в историята на САЩ“ и това ще предизвика голям смут. В туит той поиска забавяне на изборите, докато не се въведе безопасно и сигурно гласуване.  Заради пандемията много щати решиха да се гласува само по пощата.

Подобен анонс бе твърде странен, тъй като Тръмп няма правомощия да отлага изборите, а за да се случи това, трябваше да се промени федералният закон, което означава контролираната от демократите Камара на представителите да одобри отлагането, а след това и контролираният от републиканците Сенат. Дори републиканците обаче веднага отхвърлиха идеята.

Първите коментари са свързани с разликата, която социолозите отчитат в момента между двамата основни опоненти – Байдън води в проучванията с двуцифрен резултат пред Тръмп, напомня CNN.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram