Тръмп: Агресивните черногорци могат да ни вкарат в Трета световна война

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предположи в интервю пред телевизионния канал Fox News, че страната-членка на НАТО Черна гора може да вкара Америка в Трета световна война, пише електронното издание Washington Examiner, цитирано от „Фокус“ и Нова телевизия.

 

„Разбирам какво казвате и аз зададох същия въпрос“, заяви Тръмп в интервюто пред телевизионния канал, когато бе попитан дали при нужда САЩ трябва да изпратят армия за защита на миниатюрната балканска страна. „Черна гора е много малка страна с много силни хора. Те наистина са много силни. Много агресивни хора, които могат да агресират и… честито, вече си в Третата световна война. Но това е начинът, по който са построени нещата“.

 

Коментарите на американския държавен глава, коментира изданието, идват няколко дни, след като той шокира съюзниците в НАТО като заплаши да извади САЩ от военния съюз, ако другите страни-членки не увеличат разходите си за отбрана. Интервюто е записано след срещата на високо равнище с руския президент Владимир Путин.

 

Докато срещата на върха на НАТО в Брюксел беше всепризнат триумф и страните-членки се съгласиха да вложат милиарди долари с по-бързо темпо, срещата с Русия може да се окаже, в дългосрочен план, дори по-голям успех“, написа американският президент в „Туитър“. Washington Examiner припомня, че Черна гора стана част от военният съюз, създаден през 1947 година за противопоставяне на заплахата от Съветския съюз, през юни 2017 година. Договорът задължава страните-членки да се защитават една друга в случай на външна агресия, но тази клауза е активирана само в един случай – от САЩ след 9/11.

http://epicenter.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram