Токио вкарва олимпийците в луксозен затвор


Участниците и длъжностните лица на олимпийските игри ще бъдат държани в стриктна изолация, приличаща на престой в луксозен затвор. Мерките са драконовски и са записани в ковид протоколите, които всеки национален олимпийски комитет трябва да раздаде на своите спортисти за запознаване и подпис. А всяко нарушение на правилата ще води до изгонване от олимпийското село и отстраняване от игрите.

Състезателите, треньорите и членовете на делегациите ще бъдат подлагани ежедневно на PCR тестове. Същевременно до 16:00 ч. предния ден ковид офицерът на всеки национален олимпийски комитет (такъв трябва да има задължително) ще заявява писмено план за придвижването на спортистите и хората от делегацията за следващия ден. Това разпореждане важи и за журналистите, и за VIP гостите на игрите.

Освен това всички участници ще са задължени да качени на мобилните си телефони две приложения, които да попълват всяка сутрин, а данните ще се съхраняват в координационния антиковид център. И също така трябва да активират GPS устройствата на телефоните си, за да бъде следено местоположението им по всяко време.

Носенето на маски извън стаите в олимпийското село също е задължително. Освен това всички, които са настанени в селото, нямат право да говорят по време на храненето в ресторантите, което ще бъде следено стриктно от доброволци, ситуирани около масите. Презумпцията е, че при разговори може да има предаване на заразата, ако има някой инфектиран човек.

Мерките се разпростират дотам, че членовете на делегациите нямат право да излизат от олимпийското село без разрешение, нито да контактуват с местни хора по какъвто и да е повод. Нещо повече – през първите 2 седмици от престоя си спортисти, журналисти и ВИП гости нямат право да ползват публичен транспорт, а също така да посещават магазини, музеи, обществени и частни сгради и т.н.

Оргкомитетът освен това обсъжда още една мярка: жителите на Токио да бъдат окуражени да снимат акредитирани гости, които са извън олимпийските обекти, и да качват снимките в специално приложение, за да може своевремонно властите да санкционират нарушителите./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram