Титли срещу пари: Скандалът с принц Чарлз и търговията с рицарското звание

Осигурявал ли е принц Чарлз рицарски звания и чрез тях – пряк път към британско гражданство на саудитски бизнесмен, който се отплатил на короната с щедра финансова инжекция, вляла се в благотворителната организация на принца?

Този въпрос, който се явява пореден скандал около кралското семейство във Великобритания, вече е обект на разследване от властите. Утвърдителният му отговор ще означава, че бъдещият престолонаследник е нарушил Закона за честа, използвайки титлите като разменна монета, за да поддържа благотворителните си каузи.

Съмненията около фондацията на уелския принц, която стои зад редица безвъзмездни проекти в Шотландия и Англия като строителството на къщи и поддържането на приют за бездомни животни, започнаха след оттеглянето на доскорошния ѝ ръководител Майкъл Фосет – близък помощник на принца и негов камериер от 2003 г.

Фосет е обвинен в осигуряване на рицарско звание за саудитския бизнесмен Махфуз Марей Мурабак бин Махфуз срещу 1,5 милиона британски паунда, преведени под формата на дарения за благотворителната фондация на Чарлз. А в разкрития на британския ежедневник Sunday Times се допълва, че принцът е бил запознат с порочната практика, издържаща каузите му.

В същото време от Бъкингамския дворец отричат престолонаследникът да знаел за схемата и действията на назначения от него отговорник от 2018 г. , като твърдят, че появилата се информация в медиите е предизвикала „силното им смущение“.

Подозренията обаче остават и то не само заради страничните пътища, по които идват парите за благотворителност, реализирали се под патронажа на Негово височество, а и за престижа на монархическите титли, осигуряващи „златна виза“ за гражданство във Великобритания.

В публикуван имейл от 2018 г., част от доказателствата към обвиненията срещу Майкъл Фосет, се казва, че връченият орден на бизнесмена Махфуз Марей Мурабак бин Махфуз е осигурил по-бързото разглеждане на молбата му за британско гражданство.

Неясно е и защо Фосет е продължавал да служи на принца безпрепятствено с оглед на предишни негови прегрешения. От назначаването му за лакей на кралицата през 1981 г. до повишението му в помощник-камериер на Чарлз, кралската служба на Майкъл Фосет не тече гладко.

През 2003-а срещу него са повдигнати сериозни обвинения за финансови нарушения при продажбата на кралски подаръци. Още при самото стартиране на вътрешното разследване и критиките относно управлението на кралското домакинство, Фосет подава оставка и е освободен от длъжността помощник на принца, но продължава да работи на свободна практика и да организира медийните изяви на Чарлз.

А след като цялата суматоха около разходите на кралското семейство отминава, принцът отново назначава стария си камериер на предишната позиция и му възлага същите отговорности.

„Стратегията на Чарлз е ясна: казваш „не бях аз“, след това поставяш виновното лице на възможно най-голямо разстояние от себе си, поръчваш вътрешно разследване, което по същество не е никакво разследване, плясваш виновника през ръцете, а накрая, когато никой не гледа, му връщаш старата работа“, разказва Норман Бейкър, бивш министър по транспорта, който също е подал жалба за разследване срещу уелския принц за нарушаване на правилата при раздаването на ордени.Според бившият транспортен министър Чарлз прави всичко възможно, за да поддържа имиджа на благотворителните си каузиСнимка: Getty ImagesСпоред бившият транспортен министър Чарлз прави всичко възможно, за да поддържа имиджа на благотворителните си каузи

Пред Daily Beast бившият ръководител на британския транспорт обяснява, че проблемите с набирането на средства по благотворителните програми на Чарлз не са от вчера. Парите все не стигат, но вместо да закрие работата по някоя от каузите, принцът предпочита да търси алтернативни начини, за да поддържа необходимия за съществуването им паричен поток, твърди още Бейкър.

Друг е въпросът доколко са етични тези методи, защото в Закона за честа ясно се казва, че рицарските звания и аристократичните титли могат да се присъждат само за „изключителни постижения“, а даренията от бизнес магнати не могат да влязат в тази категория, от който и ъгъл да бъдат погледнати.

„Тези хора не дават парите си, защото споделят идеите за филантропия на организацията. Те искат почести, гражданство или просто да се снимат с принца“, твърди Норман Бейкър.

Той е и на мнение, че няма как принцът и вече бившият му камериер да не са действали заедно по схемата за размяна на титли срещу финансиране за благотворителност.

„Двамата са като Туидълди и Туидълдум*. Ако не са заедно, ще си говорят постоянно. Невероятно ще е, ако се окаже, че Фосет е действал без знанието на принца. Толкова невероятно, че чак е невъзможно. Майкъл няма как да приема дарения, ако преди това не е говорил с Чарлз“, смята Бейкър.

От фондацията на принца обаче отричат да са замесени в незаконни действия, свързани с присъждането на титли от монархията, и обещават да проверят твърдения, по които полицията вече работи.

„Фондацията на принца ще съдейства по всякакъв начин на разследването“, се казва в краткото публично изказване, подписано от временния председател на благотворителната организация Дъглас Конъл.

Лаконичен по въпроса е и бизнесменът Махфуз Марей Мурабак бин Махфуз. В кратък коментар пред BBC, в който отрича да е нарушавал Закона на честта и казва, че оставя крайното становище на разследващите органи.

Уебкафе

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram