Тежки боеве в Нагорни Карабах, има жертви

Тежки боеве с танкове и артилерия избухнаха тази нощ между арменски и азербайджански сили по фронтовата линия в сепаратисткия анклав Нагорни Карабах в Азербайджан, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Двете страни се обвиниха взаимно за нарушаването на прекратяването на огъня и съобщиха за жертви.
Според военни източници в Нагорни Карабах арменската противовъздушна отбрана е свалила азербайджански хеликоптер, но Азербайджан отрече, посочва Ройтерс.
Министерството на отбраната в Ереван съобщи, че азербайджанските сили използвали бойни самолети, танкове и артилерия, за да навлязат в Нагорни Карабах. Арменското министерство заяви, че „азербайджанските власти носят цялата отговорност за рязкото засилване на напрежението“.
Според азербайджанското министерство на отбраната боевете избухнали, когато арменските сили изстреляли артилерийски снаряди и мини през фронтовата линия. Говорител на министерството каза пред АП, че някои от снарядите попаднали в райони, населени с цивилни.
Двете страни съобщават, че боевете продължават и днес, предаде франс прес.
Войната за Нагорни Карабах – анклав в Азербайджан, контролиран от арменски сили и местни етнически арменци – започна през 1991 г., след разпадането на Съветския съюз, напомня Ройтерс. В нея загинаха около 30 000 души. През 1994 г. огънят бе прекратен, но на преговорите за уреждане на конфликта под егидата на ОССЕ няма напредък.
Азербайджан, който има значителни петролни залежи и чийто бюджет за отбрана е по-голям от целия бюджет на Армения, периодично заплашва, че ще превземе със сила сепаратисткия Нагорни Карабах, ако преговорите не дадат резултат, добавя АФП./БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram