Тежка катастрофа на влак със загинали в Тайван

Опасения за десетки загинали при тежка железопътна катастрофа в източната част на Тайван. Влак е дерайлирал на първия ден от празничен период в страната, пише „Гардиън“.

Най-малко 36 души са загинали при катастрофа на 408 Taroko Express с 350 души в петък сутринта, съобщават местни медии, позовавайки се на Министерството на транспорта.

Повече от 60 души са приети в болница и 70 пътници са заклещени.

АФП съобщава, позовавайки се на властите, че най-малко четири души са загинали, най-малко 27 са приети в болница. 

По последни данни най-малко 48 души са загинали. 118 души са ранени. 

Експресният влак е пътувал на юг към град Тайдун на първия ден от дълъг уикенд. В Тайван е традиционният празник Цинмин, който съвпада със затоплянето на времето и разцъфването на цветята. На празника тайванците обикновено пътуват.

Съобщава се, че влакът е дерайлирал в началото на тунел северно от Хуалян. Някои от вагоните са се забили в стените. Спасителните екипи срещат затруднения при достигането на някои от вагоните в тунела. Има заклещени хора.

От противопожарната служба съобщиха, че между 80 и 100 души са евакуирани. Има от 5 до 8 вагона, които са „деформирани“ и достъпът е затруднен.

Инцидентът е станал около 09:30 часа местното време.

Влакът с 8 вагона е пътувал от Тайпе за Тайдун.

408 един от най-бързите влакове от железопътната мрежа в Тайван и достига скорост до 130 километра в час.

Последната голяма железопътна катастрофа в Тайван е през 2018 г., когато загинаха 18 души. Другата голяма катастрофа е 1991 г., когато 30 пътници загинаха, а 112 пострадаха.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram