Съветът по правосъдие на БСП за бюджета на съдебната власт: Поради липсата на реформи разходите растат заедно с недоволството на граждани и магистрати

„Най-същественият проблем в съдебната система остава забавянето на редица важни реформи и въвеждането на т.нар. „програмно“ бюджетиране. Това води до парадоксалната ситуация разходите за системата да растат заедно с недоволството на работещите в нея магистрати и на ползващите се от нея граждани.“ Това коментира Крум Зарков председател на Съвета по правосъдие към Националния съвет на БСП по време на първото онлайн заседание на структурата. Съветът обсъди проекта на Закон за държавния бюджет за 2021 г. в частта му за съдебната власт и отбеляза, че в него са заложени рекордни разходи от повече от 880 млн. лв: за съдилища – 434, 162 млн. лв., за Прокуратура на Република България – 330, 268 млн. лв., за ВСС – 52, 551 млн. лв., за Върховен административен съд – 25, 754 млн. лв., за Върховен касационен съд – 22, 722 млн. лв., за Инспекторат към Висшия съдебен съвет – 9, 871 млн. лв, за Национален институт на правосъдието – 4, 387 млн. лв.

Планирането на разходите за 2021 г. обаче се основава на прогнозите от 2019 г., тъй като за първи път тази година Министерството на финансите не е актуализирало Средносрочната бюджетна прогноза през април, посочва Съветът по правосъдие. Това според тях означава, че плановете за 2021 г. не отчитат никакви промени, настъпили от ситуацията около Ковид-19 и това много вероятно ще доведе до неизпълнение на приходите. Те акцентират още, че и без наличието на криза приходите от съдебни такси намаляват по различни причини и се налага републиканският бюджет да компенсира неизпълнението през годината – и още – че това допълнително ще промени реалното изпълнение през 2021 г.

Съветът обсъди още предложението за прекъсване на работата на съдилищата, предизвикало остри дебати в юридическата общност през последните дни, като осъди желанието на депутати от управляващото мнозинство да прехвърлят цялата отговорност за толкова тежки решение на административните ръководители на органите на съдебната власт. Според Съвета по правосъдие към БСП, ако ситуацията наистина налага крайна мярка като преустановяване на дейности или отлагането им във времето, то това следва да стане с централизирани решения и при ясни параметри. Обратното би означавало блокиране на системата от една страна – с всички последствия за правата и свободите на гражданите, които произтичат от това – и неефективност на противоепидемичните мерки от друга.

Съветът по правосъдие одобри и внесените от Парламентарната група на „БСП за България“ предложение за подбор на европейските делегирани прокурори и ограничаване на възможностите за заобикаляне за Закона за обществените поръчки.

Линк към новината от официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/18854-syvetyt_po_pravosydie_na_bsp_za_byudjeta_na_sydebnata_vlast__poradi_lipsata_na_reformi_razhodite_rastat_zaedno_s_nedovolstvoto_na_grajdani_i_magistrati.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram