Съветът на Европа критикува България за права на човека, медийна свобода и Истанбулската конвенция

Днес комисарят по правата на човека на Съвета на Европа Дуня Миятoвич публикува доклад за посещението в България, което тя извърши през ноември 2019 г. Докладът се фокусира върху расизма, нетолерантността и дискриминацията, насилие срещу жени и домашно насилие, и медийна свобода.

Членът на Комисията счита, че има нужда от политическа и културна промяна в начина, по който малцинствените групи се третират и изобразяват в България, където речта на омразата, дискриминацията и враждебността спрямо ромите, ЛГБТИ и лицата, принадлежащи към други малцинствени групи, остават остър въпрос безпокойство.

Тя призовава властите да реагират енергично при инциденти с речта на омраза, включително от политици на високо равнище, да засилят правната защита срещу дискриминацията и престъпленията от омраза и ефективно да разследват и преследват подобни престъпления.

Членът на Европейската комисия изразява съжаление за враждебния климат срещу роми, по-специално срещу тези, които трябва да напуснат домовете си след митинги, насочени към техните общности в няколко населени места.

Тя призовава властите спешно да се справят със ситуацията на засегнатите лица и да предприемат бързи действия за засилване на правните гаранции, съпътстващи изселването. Трябва също да се вземат решителни мерки за подобряване на общото жилищно положение на ромите, включително достъпа им до социални жилища.

Членът на Комисията Миятович е обезпокоена, че дебатите около Истанбулската конвенция са прераснали в тревожни тенденции, които представляват сериозни заплахи за човешките права на жените, децата и ЛГБТИ. „Продължаващите атаки срещу НПО, оттеглянето от правителството на Стратегията за закрила на детето и отлагането на влизането в сила на новия Закон за социалните услуги са сред най-лошите примери за това развитие“, казва тя.

Властите трябва да променят курса. Те трябва да се изправят срещу вредното говорене, да подобрят законодателството и да повишат обществената осведоменост за необходимостта от засилване на защитата на жертвите на насилие над жени и домашно насилие. Особено внимание трябва да се обърне на насърчаването на равенството между жените и мъжете„, казва комисарят.

Друг проблем е, че услугите, достъпни за жертвите на домашно насилие, са недостатъчни и не покриват адекватно всички региони на България. Ето защо членът на Комисията призовава властите да увеличат броя на приютите и другите социални услуги, необходими на жертвите на домашно насилие. Тя също така препоръчва набор от мерки за подобряване на усилията на властите за борба с насилието над жени и домашното насилие.

Необходима е по-голяма подкрепа за работата на неправителствените организации и защитниците на правата на човека, които работят в тази област и систематично събиране на данни за всички форми на насилие, основано на пол, спрямо жените. Властите трябва да налагат възпиращи санкции на извършителите, да гарантират достъпа на жертвите до безплатна правна помощ и лесно достъпни защитни мерки и да осигурят на жертвите ефективни средства за защита“.

Докладът на члена на Комисията също подчертава непрекъснатото влошаване на свободата на медиите вследствие на редица съвкупни фактори, включително непрозрачна собственост и финансиране на медиите, тормоз над журналисти, използване на клевети и политическо влияние.

Подчертавайки значението на свободната и плуралистична медия за правилното функциониране на демокрацията, членът на Комисията Миятович призовава властите да създават благоприятна среда за свобода на изразяване, по-специално чрез предотвратяване на прекомерната концентрация на медийна собственост, отмяна на наказателни разпоредби срещу престъпления за клевета и др. и да наказва всички извършители на заплахи и нападения срещу журналисти.

И накрая, тя призовава властите да подобрят професионалната защита и условията на труд на журналистите и да направят състава и мандата на Съвета за електронни медии по-независим и ефективен.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram