Строят завод на Луната

До 2035 година да се появи първия завод на Луната, тази атрактивна идея, достойна за сюжет на фантастичен филм или роман, обещават да превърнат в реалност от Японското космическо ведомство.

Предприятието трябва да види бял свят в района на Южния полюс на нашия естествен спътник, където се предполага, че има залежи от лед. От него ще бъде получавана питейна вода, а същото така кислород и водород. Последният компонент може да бъде използван също като гориво не само за придвижване по Луната, а и за полети до орбитиращата над нея станция.

По предварителни разчети за бъдещото производство ще са нужни между 21 и 37 тона вода. Заводът би позволил значително да се намалят разходите за транспорт на гориво от Земята. Успешната реализация на подобен проект ще ускори темповете на усвояването на Луната и на космоса.

Миналата година Япония обяви решението си да се присъедини към лунната програма на НАСА и правителството подписа съответния договор. Страната на изгряващото слънце ще си взаимодейства с американското космическо ведомство за доставката на изследователско оборудване, за обмен на данни за лунната повърхност, за съвместното създаване на луноход, а също така и за възможното изпращане на японски астронавти на Луната.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram