Страните от Г-20 разделени за Сирия. Турция струпва военна сила на границата с арабската страна

Срещата на Г-20 в Санкт-Петербург затвърди различията на привържениците и противниците на военна интервенция в Сирия.
Двата лагера са се разделили приблизително по равно, заявил прессекетарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от БНР.
В същото време британският премиер Дейвид Камерън обяви, че Великобритания има нови доказателства за използването на химически оръжия от режима в Сирия. Става дума за газ зарин, уточнява британски източник.
Камерън възнамерява да поиска повторно гласуване в парламента за евентуално участие на страната му във военни действия в Сирия.
Междувременно турската армия продължава да прехвърля бойна техника и военен състав от вътрешността на страната по границата със Сирия в подготовка за евентуална военна операция. Допълнително танкове и системи за противоракетна отбрана са били разположени в района на втори граничен батальон, край Шанлъурфа. 6 роти с турски войници са били разположени едно погранично селище. Тирове, натоварени с техника и войници, се придвижват към близките до границата селища, съобщава националното радио.
Засилени са мерките в пограничните области и срещу евентуална химическа атака откъм сирийска страна. Построени са полеви болници, които имат готовност да настаняват пострадали, а специалисти провеждат семинари с местното население.
Вчера разузнавателен кораб на руското разузнаване CCB-201 навлeзe вчера в Босфора. Корабът е от състава на руската черноморска флота в Севастопол и пътува за Средиземно море. След като разузнавателният кораб напусна Босфора, за да премине към другия пролив Чанаккале, два други руски бойни кораба от клас дистройър, „Минск“ и „Новочеркаск“ навлязоха в Босфора, също на път за Средиземно море. Няколко часа продължи преминаването на руските бойни кораби през Босфора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram