Стартира процедура по отстраняването на Зеленски

Партия „Опозиционна платформа – за живот“ инициира процедура по импийчмънт срещу президента на Украйна Владимир Зеленски. Това е свързано с решението за закриване на телевизионен канал, се казва в изявление на партията.

Владимир Зеленски снощи даде ход на решението на Съвета на национална сигурност и отбрана срещу украинските телевизионни канали „11 Украйна“, NewsOne и ZIK – собственост на депутата от фракция „Опозиционна платформа – за живот“ Тарас Козак. В тях най-често се даваше думата на депутатите от въпросната опозиционна партия.

Ограниченията, освен това, включват блокиране на активите, ограничаване на търговските операции, предотвратяване износа на капитали извън Украйна, спиране на изпълнението на икономически и финансови задължения към тях, анулиране или преустановяване на лицензите и другите разрешителни. На тези програми е забранено да ползват радиочестотите на Украйна и да излъчват своите програми.

Голяма част от украинските оператори изключиха трите телевизионни канала от своята програмна схема, а останалите не излъчват сигнала им. Сега желаещите да ги гледат могат да го направят единствено през YouTube.

От трибуната на парламента съпредседателят на партия „Опозиционна платформа – за живот“ Вадим Рабинович обвини Зеленски, че е „ударил в сърцето демокрацията, свободата на словото“ и е поставил под заплаха съществуването на демократична и независима Украйна.

КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram