Средната работна заплата в България два пъти по-малко от тази в Чехия

Средната работна заплата в Чехия отбеляза ръст от 3,9 процента на годишна база през второто тримесечие на т. г., съобщи статистическия офис в Прага. 

За периода средните възнаграждения в републиката са се увеличили с повече от 1000 крони на месец до 27,297 крони. Сумата е равна на 1010 евро или 1976 лева.

Според последните данни на НСИ през второто тримесечие на т. г. средната работна заплата в България е била 946 лева, което е повече от два пъти по-малко в сравнение с възнагражденията в Чехия

„Като цяло, можем да кажем, че средата на трудовия пазар в Чехия се подобрява и сме във фаза възстановяване. Работодателите изпитват недостиг на работна сила, поради което те са принудени да предлагат по-добри заплати, за да задържат служителите си“, коментира данните чешкият икономист Ян Буреш.

Според него това със сигурност не е приятно за работодателите, но е от полза за работещите чехи.

„Отчасти принос за повишаването на доходите има правителството, най-вече заради ръста на минималната работна заплата и увеличаването на възнагражденията в публичния сектор. Но основната причина за ръста се дължи на стопанското оживление.  След 2013 г. наблюдаваме ръст на вътрешната търговия, а също така имаме едни от най-ниските нива на безработица в Европа“, добавя Буреш.

 

Той подчертава, че всичко това прави чешката икономика по-устойчива на външни шокове в сравнение със ситуацията отпреди 2-3 години.

Според анализатора повишаващите се възнаграждения не крият рискове за бъдещи съкращения.

„Не мисля, че нивото на заплащане на труда в Чехия е проблем. Ние сме на нивото на заплащане в Словакия и достигаме едва 30 на сто от това в Германия, а в някои индустрии като производителност не сме толкова далеч от тях. Големият проблем е за онези компании, които въпреки че вдигат заплатите, не могат да намерят необходимите кадри“, посочва Буреш, цитиран от чешкото национално радио.

 offnews.bg 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram