Сравнение на сезонния грип с COVID-19

Новият коронавирус, причиняващ COVID-19, доведе до повече от 600 хиляди заболявания, около 30 000 смъртни случая по целия свят засега. Излекуваните са около 132 000. За сравнение само в САЩ сезонният грип е причинил приблизително 38 милиона заболявания, 390 000 хоспитализации и 23 000 смъртни случая през този сезон, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Това казват учените, които изучават сезонен грип от десетилетия. Въпреки опасността, ние знаем много за грипните вируси и какво да очакваме всеки сезон.

За разлика от тях, много малко се знае за новия коронавирус и болестта, която причинява, наречена COVID-19. COVID-19 е нещо като wild card по отношение на това докъде ще се разпространи и колко смъртни случаи ще причини.


„Въпреки мащабите на заболеваемостта и смъртността, има сигурност на прогнозата и очакванията за сезонен грип“, казва д-р Антъни Фочи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, по време на пресконференцията на Белия дом на 31 януари. „Мога да гарантирам, че с влизането в март и април случаите на грип ще намалят. Бихме могли да прогнозираме доста точно какъв е диапазонът на смъртността и хоспитализациите, които очакваме“, каза Фаучи. (През седмицата, приключваща на 14 март, 15,3% от тестовете за респираторно заболяване се оказаха положителни за грип в сравнение с 21,1% седмицата преди това.) „Проблемът с COVID-19 е, че има много неизвестни.“

Въз основа на това, което знаем досега, ето как се сравнява с грипа.


Както сезонните грипни вируси (които включват грип А и грип В вируси), така и COVID-19 са заразни вируси, които причиняват респираторни заболявания.

Типичните симптоми на грип включват температура, кашлица, болки в гърлото, мускулни болки, главоболие, хрема или запушен нос, умора и понякога повръщане и диария, според CDC. Симптомите на грип често се появяват внезапно. Повечето хора, които се разболеят от грип, ще се възстановят за по-малко от две седмици. При някои хора грипът причинява усложнения, включително пневмония. Досега през този грипен сезон около 1% от хората в Съединените щати са развили достатъчно тежки симптоми, за да бъдат хоспитализирани, а общият процент на хоспитализация през този сезон е 61 на 100 000 души.

При COVID-19 лекарите все още се опитват да разберат пълната картина на симптомите и тежестта на заболяването. Съобщаваните симптоми при пациенти са варирали от леки до тежки и могат да включват висока температура, кашлица и задух, според CDC.

Като цяло, проучвания на хоспитализирани пациенти са установили, че около 83% до 98% от пациентите вдигат температура, 76% до 82% развиват суха кашлица и 11% до 44% развиват умора или мускулни болки, според проучване на симптомите на COVID -19 публикувана на 28 февруари в списание JAMA. Съобщават се и други симптоми, включително главоболие, болки в гърлото, коремна болка и диария, но са по-редки. По-рядко срещан симптом е загуба на миризма при някои пациенти с COVID-19, съобщава Live Science.

В друго скорошно проучване, считано за най-голямото на случаите на COVID-19 досега, изследователи от Китайския център за контрол и защита на заболяванията, анализираха 44 672 потвърдени случая в Китай между 31 декември 2019 г. и 11 февруари 2020 г. От тези случаи 80.9 % (или 36 160 случая) се считат за леки, 13,8% (6,168 случая) тежки и 4,7% (2 087) критични. „Критични случаи са тези, които показват дихателна недостатъчност, септичен шок и/или полиорганна дисфункция/недостатъчност“, пишат изследователите в документа, публикуван в China CDC Weekly.

Неотдавнашно проучване на случаи на COVID-19 в Съединените щати установи, че сред 4226 съобщени случая най-малко 508 души или 12% са хоспитализирани. В изследването на CDC, публикувано на 18 март в списание Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR), изследователите обаче отбелязват, че липсват данни за хоспитализации за значителен брой пациенти.
Важно е да се отбележи, че тъй като респираторните вируси причиняват подобни симптоми, е трудно да се разграничат различните вируси само въз основа на симптомите.

Смъртност


Смъртността от сезонен грип в САЩ обикновено е около 0,1%. Въпреки че смъртността от COVID-19 е неясна, повечето изследвания предполагат, че тя е по-висока от тази на сезонния грип.

В проучването, публикувано на 18 февруари в China CDC Weekly, изследователите установяват, че смъртността от COVID-19 е около 2,3% в континенталния Китай. Друго проучване на около 1100 хоспитализирани пациенти в Китай, публикувано на 28 февруари в New England Journal of Medicine, установи, че общата смъртност е малко по-ниска, около 1,4%.

Все пак изглежда, че смъртността за COVID-19 варира в зависимост от местоположението и възрастта на индивида, сред другите фактори. Например в провинция Хубей, епицентърът на огнището, смъртността достига 2,9%; в други провинции на Китай този процент е едва 0,4%, показва проучването на China CDC Weekly. По-възрастните хора са били засегнати най-силно. Смъртността нараства до 14,8% при хората на 80 и повече годишна възраст; сред тези възрасти от 70 до 79 години смъртността от COVID-19 в Китай изглежда е около 8%; тя е 3,6% за тези на възраст от 60 до 69 години; 1,3% за 50 до 59; 0,4% за възрастова група от 40 до 49 години; и само 0,2% за хора на възраст от 10 до 39 години. Не са съобщени случаи на смърт при деца под 9 години.

В доклад, публикуван на 13 март в списание Emerging Infective Diseases, коригиран за потенциалното забавяне във времето между хоспитализация и смърт между случаите в Китай, авторите преценяват, че към 11 февруари смъртността от COVID-19 е била 12% в Ухан, 4% в провинция Хубей и 0,9% в останалата част на Китай.

В проучването на CDC публикувано в MMWR 45% от хоспитализациите, 53% от приетите в интензивното отделение (ICU) и 80% от смъртните случаи, свързани с COVID-19, са сред възрастни на възраст 65 години и повече. 

Предаване на вируси


Показателят, която учените използват, за да определят колко лесно се разпространява вирусът, е известен като „основен брой на възпроизвеждане“ или R0 (произнася се ер-нула). Това е приблизителна оценка на средния брой хора, които хващат вируса от един заразен човек, съобщи по-рано Live Science. Грипът има стойност на R0 около 1,3.

Изследователите все още работят за определяне на R0 за COVID-19. Предварителните проучвания изчислиха, че стойността на R0 за новия коронавирус е между 2 и 3, според проучване на JAMA за преглед, публикувано на 28 февруари. Това означава, че всеки заразен човек е разпространил вируса средно от 2 до 3 души.

Важно е да се отбележи, че R0 не е непременно постоянно число. Прогнозите могат да варират в зависимост от местоположението, в зависимост от такива фактори, като честотата на влизане в контакт на хората и усилията, предприети за намаляване на разпространението на вируса, съобщава Live Science.

Риск от инфекция


CDC изчислява, че средно около 8% от населението на САЩ се разболява от грип всеки сезон. Към 19 март в САЩ има 9 415 случая на COVID-19. Някои части на страната имат по-високи нива на активност в сравнение с други, но са регистрирани случаи във всички 50 щата.

Непосредственият риск от излагане на COVID-19 все още е нисък за повечето американци, но с разрастването на огнището този риск ще се увеличи, казват от CDC. Хората, които живеят в райони, където има постоянно разпространение на вируса в общността, са изложени на по-висок риск от заразяване, както и здравните работници, които се грижат за пациенти с COVID-19, посочва агенцията.

CDC очаква, че ще настъпи широко разпространение на новия коронавирус и през следващите месеци по-голямата част от американската популация ще бъде изложена на вируса.

Автор: czpz.org

Източник: „Право и здраве“

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram