Спорът между ЕС и Полша ще се разреши в Брюксел

Манфред Вебер, ръководител на Европейската народна партия (ЕНП), водеща фракция в Европейския парламент, предупреди за възможно излизане на Полша от Европейския съюз (ЕС) на фона на спора между Брюксел и Варшава относно приоритета на европейското право пред националното. Той изрази това мнение в интервю за Redaktionsnetzwerk Deutschland преди срещата на върха на ЕС, която ще се проведе от 21 до 22 октомври, предаде БГНЕС.

Вебер заяви, че на предстоящата среща на върха на ЕС трябва да бъде намерено компромисно решение на правния спор между Полша и ЕС. „Това е принципен въпрос, а именно приема ли ЕС правото и независимостта на правосъдието. Фактът, че тази тема не е обсъждана досега, е провал на Европейския съвет“, заяви ръководителят на ЕНП.

Той обаче добави, че Европейският съвет не трябва да се „страхува от истински дебат, който трябва да се проведе в Европа“. „Ако въпросът за върховенството на закона и действието на европейското право не бъде решен, съществува риск от принудително излизане на Полша от ЕС през задната врата“, заключи Вебер.

На 7 октомври Конституционният съд на Полша, след като разгледа искане на министър-председателя Матеуш Моравецки, потвърди несъответствие на върховенството на европейското право с конституцията на страната. Това решение предизвика нова вълна от критики от страна на Брюксел и обсъждане на възможността Варшава да бъде лишена от средства от европейските фондове. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram