Според учените: траен имунитет срещу COVID-19 e малко вероятен

Имунитетът срещу коронавируса може да издържа само 6 месеца, което е много по-кратко, отколкото се очакваше. До този извод стигнаха учени от университета в Амстердам.

За това съобщава сайтът www.vesti.bg.

Статията се позовава на резултати от изследване на антитела на мъже на 35-годишна възраст, заболели от вече познат от години вид коронавирус.

Учените биха тревога, че трайността на имунитета е много кратка. Година след заболяването те отчитат нови инфекции, а само 6 месеца по-късно броят на антителата силно намалява.

Според изследователите, различните коронавируси имат малко общо помежду си, с изключение на симптомите на настинка, които предизвикват.Но също така се създава краткосрочен имунитет, при който броят на антителата намалява бързо. Това може да се приеме като обща характеристика на човешките коронавируси. Ако новият, който води до ковид-19, се превърне в сезонен вирус, се очаква подобен модел.

Изследването хвърля сянка върху намеренията на повечето правителства за въвеждането на така наречените карти за имунитет. Предвижда се те да се издават на хора, които са излекувани от заболяването, за да направят възможно пътуването им и да облекчат социалните ограничения.

Учените предупреждават, че т. нар. стаден имунитет ще е малко вероятен, ако имунната защита пада след 6 месеца.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram