Социалната изолация предизвика напрежение и протести по света

От Франция до Чили – расте напрежението по света, предизвикано от социалната изолация и икономическите последици от пандемията от COVID-19.

Сблъсъци между полиция и младежи в парижкото предградие Аржантьой. Формалният повод е смъртта на млад мъж в катастрофа с мотоциклет, вината за която е прехвърлена на органите на реда.

Безредиците обаче са пореден епизод от напрежението, предизвикано от строгите ограничения и социалната изолация заради коронавируса, които на свой ред изостриха недоволството към властите.

Стотици протестиращи изпълниха улиците на няколко града в Испания с искане за оставката на министър-председателя Педро Санчес. Хората са разочаровани от начина, по който правителството действа срещу пандемията.

И докато Испания и другите европейски страни отпускат мерките, в другия край на света ги затягат и това предизвика антиправителствени протести. Недоволството в бедно селище край чилийската столица прерасна в сблъсъци с полицията. Хората се оплакват, че нямат храна и работа.

Президентът Себастиан Пинера обяви в телевизионно обръщение, че до края на тази седмица или най-късно другата ще бъдат раздадени 2,5 милиона кошници с храна и почистващи препарати.

Разпространението на COVID-19 в Чили увеличи пропастта между богати и бедни и засили усещането за неравенство, заради което миналата година в страната имаше масови протести./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram