След записите с Байдън: Започва разследване за държавна измяна срещу Порошенко

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че от изтекли записи става ясно, че Петро Порошенко е договарял предоставяне на заем в размер на милиард долара. На тях се чува бившият лидер на Украйна да обсъжда с бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън условията за предоставяне на заем в размер на милиард долара, както и евентуалното отстраняване на главния прокурор.Виж ощеУкраински депутат огласи скандални записи между Порошенко и Байдън

Записите, чиято автентичност все още не е потвърдена, бяха разпространени във вторник от украинския депутат Андрий Деркач, който отдавна разпространява непотвърдени обвинения в корупция срещу Байдън и сина му. Синът на Байдън преди влизаше в управителния съвет на украинската газова компания „Бурисма“. Според някои украински наблюдатели записите са политически опит да бъде подпомогната предизборната кампания на президента Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес. Украинската главна прокуратура отказа да даде повече подробности.

Образуваното разследване е за държавна измяна и злоупотреба с власт, което показва, че е насочено основно срещу бившия украински президент Петро Порошенко.

Деркач твърди, че в периода 2015-2016 г., когато и двамата още бяха съответно вицепрезидент и президент, Байдън е обещал на Порошенко гаранции за заем в размер на 1 млрд. долара в замяна на това „схемите в „Бурисма“ и международната корупция да продължат“. Това по думите на депутата трябвало да стане чрез смяната на тогавашния главен прокурор на Украйна Виктор Шокин, за да му бъде попречено да разследва компанията.

На разпространения от Деркач запис обаче двамата мъже, представени като „вицепрезидентът Байдън“ и „президентът Порошенко“ обсъждат смяната на Шокин като условие за гаранциите за заема, но без да споменават нищо за „Бурисма“.

В един от редактираните откъси от записите „Порошенко“ казва, че е убедил Шокин да се оттегли „като втора стъпка“ от спазването на обещанията, дадени от него на Байдън заради гаранциите.

Шокин впоследствие е уволнен през март 2016 г.

В друг откъс „Байдън“ казва, че „сега, когато новият главен прокурор е встъпил в длъжност, сме готови да пристъпим към подписването на гаранция за нов заем от 1 млрд. долара“.

Деркач твърди, че е получил записите от неназовани „разследващи журналисти“, както и че те са направени от самия Порошенко.

Зеленски заяви относно записите, че предшественикът му може да си има проблеми заради тях.

„Те са управлявали страната по такъв начин, че сега може да се сблъскат с много неочаквани обрати и присъди“, каза той. Зеленски неведнъж е обвинявал Порошенко в корупция, нещо, което бившият президент на Украйна категорично отрича.

Порошенко определи записите като изфабрикувани от проруските сили в Украйна. В публикация във Фейсбук той заяви, че това е част от опит, чиято основна движеща сила е Кремъл, да бъде разклатена съществуващата както в Демократическата, така и в Републиканската партия в САЩ подкрепа за Украйна. Той нарече Байдън „приятел и съюзник на Украйна“ и разкритикува Зеленски, че подкопава подкрепата на Запада за Украйна в полза на Москва.

В Щатите сенатска комисия гласува да бъде изпратена призовка за изслушване пред комисията на „Блу Стар Стратеджис“, лобистка компания, която е консултирала „Бурисма“ във връзка с разследването й срещу сина на Байдън, Хънтър. Това стана въпреки протестите на демократите, които настояха, че комисията, която е с ресор „Вътрешна сигурност и правителствени дела“, би трябвало да се занимава с действията на американското правителство в борбата с коронавируса.

Говорител на предизборната кампания на Джо Байдън заяви, че председателят на сенатската комисия Рон Джонсън, републиканец от щата Уисконсин, „изпълнява политическа поръчка на Тръмп„.

Опитите на президента на САЩ да накара Украйна да разследва ролята на Хънтър Байдън в „Бурисма“ бяха причината за миналогодишното разследване за импийчмънт срещу Тръмп, подето от демократите и завършило в крайна сметка без успех.

Джо Байдън ще бъде представителят на Демократическата партия, който ще се изправи на тазгодишните президентски избори срещу Тръмп.

Дир бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram