Си Дзинпин разговаря със Зеленски. Китай праща в Киев специален пратеник по регулиране на конфликта

Президентът на Китай Си Дзинпин разговаря със своя украински колега Володимир Зеленски, съобщават руски и украински издания. Разговорът е бил по инициатива на украинската страна.

Става ясно, че Китай ще изпрати в Киев специален пратеник по регулиране на военния конфликт. 

Говорителят на украинския президент Сергей Никифоров уточнява във Фейсбук, че телефонният разговор между Зеленски и Си Дзинпин е продължил почти час.

Това е първият разговор между двамата лидери от февруари 2022 г. Володимир зеленски написа в Туитър, че неговата беседа със Си Дзинпин е била „дълга и съдържателна“. Украинският президент очаква това да бъде „мощен тласък за развитието на двустранните отношения“.

Г-н Си потвърждава, че Китай внаги е бил на страната на мира в украинската криза. По неговите думи позицията на КНР е в това да съдейства на преговорите и постигането на мир, съобщава китайската агенция „Синхуа“.

В разговора със Зеленски Си Дзинпин заявил, че Китай се стреми към прекратяване на огъня в Украйна колкото се може по-скоро. Диалогът и преговорите са единственият изход от конфликта, казал президентът на Китай. По думите му, в ядрената война няма победители и затова всички трябва да запазят хладнокръвие.

На 24 февруари китайското външно министерство представи план от 12 точки за регулиране на конфликта в Украйна, напомня руското издание. В него се отправха призиви за прекратяване на бойните действия и „отказ от манталитета на студената война“. Киев и Вашингтон разкритикуваха този план. Украинските власти пък говореха за сложностите, които възникват при организацията на разговора между Зеленски и Си.

Превод и редакция „Епицентър“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram