СЗО: Здравите не трябва да носят маски

В понеделник служители на Световната здравна организация заявиха, че препоръчват на хората да не носят маски за лице, освен ако не са болни с Covid-19 или се грижат за болен. Няма конкретни доказателства, които да подсказват, че носенето на маски от масовото население има някаква потенциална полза. Всъщност има някои доказателства, които предполагат обратното в злоупотребата с правилното носене на маска или правилното й поставяне „, заяви д-р Майк Райън, изпълнителен директор на програмата за спешни случаи на здравеопазването на СЗО, на брифинг по медиите в Женева, Швейцария, в понеделник.

Д-р Майк Райън

„Има и проблем, че имаме огромен глобален недостиг“, каза Райън за маски и други медицински консумативи. „В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са здравни работници, които са изложени на вируса всяка секунда всеки ден. Мисълта, че те нямат маски, е ужасяваща.“
Д-р Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви на брифинг в понеделник, че е важно „да дадем приоритет на използването на маски за онези, които се нуждаят най-много от нея“, което ще бъде за медиците от първа линия.

Източник: czpz.org

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram