Сергей Лавров и Антъни Блинкен ще се срещнат тази вечер

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров на 19 май вечерта в Рейкявик в края на основната програма на министерската сесия на Арктическия съвет (АС) за този ден. Това заяви ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс заяви пред кореспондент на ТАСС.



„Секретарят Блинкен ще има възможност да се срещне с руския външен министър Лавров утре [19 май] вечерта в кулоарите на Арктическия съвет. Предсказуеми отношения с Москва“, каза дипломатът. Двустранната среща ще се състои след вечерното закриващо събитие на Арктическия съвет и ще даде възможност да се провери <…> дали можем да постигнем по-стабилни и предвидими отношения с Москва“, каза дипломатът.

По-рано Държавният департамент съобщи, че Блинкен възнамерява да обсъди двустранните отношения и газопровода „Северен поток 2“ на преговорите с руския си колега.

Срещата на министрите на АС ще се проведе на 19-20 май в Рейкявик. Лично участие в нея ще вземат руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, които пристигнаха в Исландия в понеделник вечерта. На срещата в Рейкявик председателството на АС за периода 2021-2023 г. ще премине от Исландия към Русия.

В Арктическия съвет влизат Дания, Исландия, Канада, Норвегия, Русия, САЩ, Финландия и Швеция. 12 държави, които не са от Арктика, включително Великобритания, Германия, Индия, Китай и Франция, имат статут на наблюдател в Съвета.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram