Северна Корея заплаши Сеул с война

Северна Корея отправи днес предупреждение за война. Това стана, докато Южна Корея продължаваше да излъчва пропаганда против Пхенян по границата между двете съперничещи си държави в отговор на предполагаемия четвърти ядрен опит на Севера, предаде Асошиейтед прес.
В реч пред огромно множество, събрало се на пхенянския площад „Ким Ир-сен“, секретарят на Корейската трудова партия Ким Кхи-нам заяви, че излъчванията, както и разговорите между Вашингтон и Сеул за възможно разполагане в Южна Корея на модерни американски бойни самолети, способни да носят ядрени бомби, са тласнали Корейския полуостров „към ръба на войната“.
Съперниците на Пхенян „завиждат“ заради успешно изпитаната от Севера водородна бомба, каза Ким в изявление, което бе излъчено снощи по севернокорейската държавна телевизия.
Китайското министерство на външните работи призова Сеул да запази възможността за начало на диалог с Пхенян в най-скоро време. Китайският министър на външните работи Ван И и южнокорейският му колега са обсъдили снощи по телефона ситуацията на Корейския полуостров във връзка с ядреното изпитание на Корейската народнодемократична република, съобщиха днес китайските медии, цитирани от ТАСС.
Япония и Великобритания заявиха вчера, че международната общност трябва да даде твърд и бърз отговор, след обявеното от Северна Корея успешно изпитание на водородно ядрено устройство, предаде Ройтерс.
Въпросът за премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров може да бъде включен в дневния ред на майската среща на върха на Г-7 в Япония. Намерение за това е изразил японският премиер Шиндзо Абе, предаде японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС. /Дарик/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram